2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milák érme is mobiltelefonból készült

Az egy évvel elhalasztott olimpia és paralimpia győztesei számára összesen 5000 érmet gyártottak le a Japán-szerte összegyűjtött elektronikai hulladékból.

2017 és 2019 tavasza között, két éven át lakossági gyűjtés zajlott Japánban, melynek során használt elektronikai berendezéseket (mint pl. mobiltelefonok, tabletek, fényképezőgépek) lehetett a meghatározott gyűjtőhelyeken leadni. A kampány eredményeként közel 80 ezer tonnányi készülék gyűlt össze – számolt be róla a National Geographic.

Az elektronikai hulladékból az olimpia szervezőivel szerződő feldolgozóvállalatok nyerték ki az alapanyagokat. 

A hulladékból kinyert fémek mennyisége (32 kg arany, 3500 kg ezüst és 2200 kg bronz) elegendő volt az érmek előállításához – a tartószalagok újrahasznosított poliészterszálakból készültek.

Az érmeket Junicsi Kavanicsi tervezte, 400 pályázat közül választották ki az övét. A terveknek az előírt dizájnelemek (Niké istennő a Panatinaikosz-stadion előterében, az 5 karika, illetve az aktuális olimpia pontos neve) mellett egyéni szabadságuk is van, a japán tervező a ragyogást célozta meg a különböző szögben hajló felületek segítségével. Az érmek szalagjainak jellegzetes mintázatában a kimonóhajtogatást szimbolizálja, az egyedi dobozokat pedig fából, mégpedig japán kőrisből készítették el.

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az érmek mellett a kiosztásukhoz szükséges 100 dobogót is újrafeldolgozott műanyagból készítették el, ehhez 45 tonna háztartási és tengeri műanyaghulladékot gyűjtöttek be a szervezők.

Forrás: Tokyo 2020/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam