2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszalúc is megtisztult az illegális hulladéktól

A Tisztítsuk meg az országot! program (TMOP) finanszírozásában 270 köbméter illegális hulladékot szállítottak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községből, megtisztítva ezzel a Holt-Tisza partját.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte: a kormányzati kiemelt program keretében önkormányzatoknak, civil szervezeteknek nyújtanak támogatást, hogy megszüntessék Magyarországon az illegális hulladékot.

Eddig már 30 ezer tonnányi illegális hulladékot szállíttattak el, ez több mint ezer vasúti vagonnak megfelelő mennyiség

– tette hozzá. Tiszalúc is pályázott a programra, a településen több mint 270 köbméter illegális hulladékot szállítottak el a Holt-Tisza partjáról, a vegyes összetételű hulladék mennyisége már környezetvédelmi szempontból is aggályos volt.

A hulladéktól megtisztított tiszai holtág Tiszalúcon 2021. július 28-án
Fotó: MTI/Vajda János

Az államtitkár tájékoztatása szerint folytatják a programot, a közeljövőben mintegy 5,5 milliárd forintos támogatási kerettel hirdetnek meg pályázatot az önkormányzatok részére.

Arra is emlékeztetett, hogy a programot kiegészíti, segíti az úgynevezett HulladékRadar applikáció. Az alkalmazást bárki letöltheti az okostelefonjára, és jelezheti, hogy hol látott illegális lerakatot, így az illetékesek intézkedhetnek a felszámolásukról. Az applikációt már több mint 17 ezren töltötték le.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: webradio.hu
Vissza
Hírfolyam