2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszalúc is megtisztult az illegális hulladéktól

A Tisztítsuk meg az országot! program (TMOP) finanszírozásában 270 köbméter illegális hulladékot szállítottak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községből, megtisztítva ezzel a Holt-Tisza partját.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte: a kormányzati kiemelt program keretében önkormányzatoknak, civil szervezeteknek nyújtanak támogatást, hogy megszüntessék Magyarországon az illegális hulladékot.

Eddig már 30 ezer tonnányi illegális hulladékot szállíttattak el, ez több mint ezer vasúti vagonnak megfelelő mennyiség

– tette hozzá. Tiszalúc is pályázott a programra, a településen több mint 270 köbméter illegális hulladékot szállítottak el a Holt-Tisza partjáról, a vegyes összetételű hulladék mennyisége már környezetvédelmi szempontból is aggályos volt.

A hulladéktól megtisztított tiszai holtág Tiszalúcon 2021. július 28-án
Fotó: MTI/Vajda János

Az államtitkár tájékoztatása szerint folytatják a programot, a közeljövőben mintegy 5,5 milliárd forintos támogatási kerettel hirdetnek meg pályázatot az önkormányzatok részére.

Arra is emlékeztetett, hogy a programot kiegészíti, segíti az úgynevezett HulladékRadar applikáció. Az alkalmazást bárki letöltheti az okostelefonjára, és jelezheti, hogy hol látott illegális lerakatot, így az illetékesek intézkedhetnek a felszámolásukról. Az applikációt már több mint 17 ezren töltötték le.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: webradio.hu
Vissza
Hírfolyam