2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben sokkal több italoskarton hasznosulhat

Partnerségre lép a Tetra Pak és a Stora Enso, hogy 29 millió eurós beruházással jelentős fejlődést érjen el az újrafeldolgozás terén Közép- és Kelet-Európában.

A partnerség, amely egy átfogó megvalósíthatósági tanulmányt követően jön létre, egy nagyszabású karton-újrapépesítő sor bevezetését célozza a Stora Enso lengyelországi, ostrołękai gyárában.

Az új gyártósor megháromszorozza, 25 ezerről 75 ezer tonnára növeli a használt italos kartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban, továbbá

lehetővé teszi az országban értékesített italoskartonok teljes mennyiségének, valamint a szomszédos országokból, köztük Magyarországról, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból származó kartonok újrahasznosítását.

A teljes beruházás értéke 29,1 millió euró. A Stora Enso 17 millió eurót ruház be egy új újrapépesítő sorba, amely a kartonrostok kinyerését segíti, míg a Tetra Pak a Plastigrammal együtt összesen 12,1 millió eurót költ egy további gyártósor építésére, amely egy szabadalmaztatott elválasztási technológia alkalmazásával segíti a polimerek és az alumínium kinyerését és szétválasztott újrahasznosítását. Mindkét gyártósort 2023 elejére helyezik üzembe.

A szétválogatott anyagokat nyersanyagként használják különféle végtermékekhez, az újrahasznosított rostanyagok pedig beépülnek a Stora Enso újrahasznosított kartondobozaiba. A szétválasztott polimerek és az alumínium különféle termékek, például ládák és fóliák formájában kel új életre.

A Tetra Pak Hungária Zrt. italosdobozt gyártó sora működés közben
Fotó: MTI Fotó: Marjai János
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ingreen.hu
Vissza
Hírfolyam