2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben sokkal több italoskarton hasznosulhat

Partnerségre lép a Tetra Pak és a Stora Enso, hogy 29 millió eurós beruházással jelentős fejlődést érjen el az újrafeldolgozás terén Közép- és Kelet-Európában.

A partnerség, amely egy átfogó megvalósíthatósági tanulmányt követően jön létre, egy nagyszabású karton-újrapépesítő sor bevezetését célozza a Stora Enso lengyelországi, ostrołękai gyárában.

Az új gyártósor megháromszorozza, 25 ezerről 75 ezer tonnára növeli a használt italos kartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban, továbbá

lehetővé teszi az országban értékesített italoskartonok teljes mennyiségének, valamint a szomszédos országokból, köztük Magyarországról, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból származó kartonok újrahasznosítását.

A teljes beruházás értéke 29,1 millió euró. A Stora Enso 17 millió eurót ruház be egy új újrapépesítő sorba, amely a kartonrostok kinyerését segíti, míg a Tetra Pak a Plastigrammal együtt összesen 12,1 millió eurót költ egy további gyártósor építésére, amely egy szabadalmaztatott elválasztási technológia alkalmazásával segíti a polimerek és az alumínium kinyerését és szétválasztott újrahasznosítását. Mindkét gyártósort 2023 elejére helyezik üzembe.

A szétválogatott anyagokat nyersanyagként használják különféle végtermékekhez, az újrahasznosított rostanyagok pedig beépülnek a Stora Enso újrahasznosított kartondobozaiba. A szétválasztott polimerek és az alumínium különféle termékek, például ládák és fóliák formájában kel új életre.

A Tetra Pak Hungária Zrt. italosdobozt gyártó sora működés közben
Fotó: MTI Fotó: Marjai János
Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: ingreen.hu
Vissza
Hírfolyam