2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg metán jutott a légkörbe a 2020-as szibériai hőhullám hatására

A szibériai szárazföld csaknem kétharmada tartósan fagyott állapotban van, a permafroszt talajban pedig nagy mennyiségben találhatók meg növények és állatok bomlatlan maradványai. A mikrobák akkor tudnak dolgozni, ha a hőmérséklet megemelkedik, és a talaj megolvad. Bomlás közben szabadul fel a metán.

A metán különösen veszélyes üvegházgáz, mert jóval nagyobb mértékben járul hozzá a légkör melegedéséhez, mint a szén-dioxid.

A Bonni Egyetem Geotudományi Intézetének szakembere, Nikolaus Froitzheim vezette tudóscsoport a levegőben lévő metán koncentrációját és a talaj minőségét vizsgálta Szibériában. Eredményeikről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be.

Egyrészt arra jutottak, hogy nagy mennyiségben szabadult fel metángáz a 2020-as hőhullám hatására, másrészt megállapították, hogy két mészkövet tartalmazó területen különösen sok gáz szabadult fel.

Erdőtűz tombol a krasznojarszki régióban 2019. augusztus 1-jén Fotó: MTI/EPA/Szövetségi Légi Erdővédelmi Szolgálat

A Tajmir-félszigetnél és a Szibériai-fennsík peremén 2020 nyarán mintegy öt százalékkal növekedett meg a metánkoncentráció – írja a 24.hu az MTI közleményére támaszkodva. „A megfigyelt területeken a talajképződmények nagyon vékonyak vagy teljesen hiányoznak, ez pedig lehetetlenné teszi a szerves anyagok lebomlását a talajban, ami a metán forrása” – idézi a hírportál Froitzheim szavait.

A kutatók attól tartanak, hogy a mészkőben húzódó, jéggel és gázhidrátokkal telt repedés- és barlangrendszerek a felmelegedés hatására áteresztővé váltak.

„Így a nagyrészt metánból álló földgáz a permafrosztban rejtőző tározókból és a permafroszt alól utat találhatott a felszín felé” – fejtegeti Froitzheim. Ezt a feltételezést akarja most a tudóscsapat helyi mérésekkel és modellszámításokkal igazolni.

Erdőtüzet oltanak a szibériai Jakutföldön 2021. július 23-án Fotó: MTI/EPA/Jakutföldi természetvédelmi minisztérium

Észak-Szibéria földfelszíne alatt hatalmas mennyiségű metánt sejtenek.

„A permafroszt talajban lévő metánmennyiség felszabadulása jelentősen súlyosbítaná a klímaválságot”

mondta Hinrich Schaefer, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont (NIWA) munkatársa.

Oroszország egyes részein idén nyáron is nagy a hőség, és pusztító erdőtüzek is fellobbantak – zárja cikkét a 24.hu.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam