2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a plasztikcsomagolás tizedének helyettesítésével is jelentősen csökkenhetne az óceánokra nehezedő nyomás

A Világgazdasági Fórum (WEF) és a Kearney vezetési tanácsadó cég kutatói úgy becsülik, hogy az óceánok éves műanyagszennyezése már az összes csomagolóanyag 10%-ának újrafelhasználásával a felére csökkenhetne.

A megállapítások interjúkon, adatelemzésen és földrajzi régiókra kiterjedő forgatókönyv-modellezésen alapulnak. A kutatók három fő újrafelhasználási forgatókönyvet vázoltak fel a lehetséges hatások feltérképezésére – ismertette a GreenQueen alapján a Greendex.

Jelenleg a műanyag csomagolások több mint 50%-a egyszer használatos, és csupán 14%-a kerül újrahasznosításra.

Ha a műanyag csomagolások 10-20%-a újrafelhasználható lenne az évtized végére, azzal a jelentés becslése szerint az óceáni műanyaghulladék 45-90%-át lehetne megtakarítani – ezzel 7-13 millió tonna egyszer használatos műanyag csomagolóanyag kerülne ki az egyenletből.

Ha a műanyag csomagolások 20-40%-át újrahasználható termékek tennék ki az évtized végére, az éves óceáni műanyagszemét több mint 90%-a, valamint a hulladéklerakókba kerülő hulladékmennyiség 25-50%-a megszűnne. 

A harmadik, legambiciózusabb forgatókönyv a csomagolóanyagok 40-70%-ának újrafelhasználhatóságával számolt. Ez az óceáni műanyagszennyezés 185-320%-ának és a hulladéklerakókban elhelyezett műanyag 50-85%-ának megelőzését jelentené.

Sokszereplős erőfeszítés lesz

A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy egy ilyen átálláshoz a társadalom minden rétegét érintő átalakulásra lenne szükség.

Az újrahasználható fogyasztási cikkek irányába való elmozdulás gazdaságunk három mozgatórugójának – a fogyasztók, a magánszektor és a közszféra – döntéseitől és intézkedéseitől függ. A fogyasztók elköteleződésére, szemléletformáló kampányokra, de a vállalatok átállását ösztönző adókra és támogatásokra is szükség lenne az óceáni élővilág megóvását jelentő fordulathoz, ahogy a fenntartható csomagolások életútjának nyomon követésére is.

Jelenleg évente mintegy 8 millió tonna műanyagszemét végzi az óceánokban. A további szennyezés megelőzése mellett a természetbe került mennyiség eltávolítása is heorikus küzdelmet igényel majd. Ezen dolgozik például a The Ocean Cleanup futurisztkus műanyaggyűjtő szerkezeteivel.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam