2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rózsaszín tó Argentínában – A halászati üzemekben használt tartósítószer az ok

Dél-Argentínában, Chubut tartományban különösen élénk rózsaszínben pompázik a Corfo lagúna. Az elszíneződést a nátrium-szulfit okozza, ezt az antibakteriális hatóanyagot a homár, tőkehal, garnéla exportra való előkészítéséhez használják tartósítószerként a közeli halfeldolgozó üzemek.

A tartományi fővárosban, Rawsonban működő halfeldolgozók az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni a szennyvizüktől, így szintén a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítik a hulladékukat. Ez magyarázza, hogy a megszokottnál élénkebb a Corfo színe – bár hasonló szennyezésnek sokszor ki volt már téve, de nem ekkora mértékben.

Szennyezéstől lett pink a tó vize Forrás: Guardian News/YouTube.com

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak eltorlaszolták az utakat, hogy megállítsák a szennyezett vizet szállító kamionokat. A feldolgozóüzemek szennyvizeit minden kezelés nélkül engednék ki a környékbeli vízfolyásokba és állóvizekbe – részletezi a helyzetet a hvg.hu az MTI közleménye alapján.

A rózsaszínné változott Corfo lagúna Argentína déli részén, Chubut tartományban 2021. július 29-én. Szakértők szerint a jelenség hátterében ipari szennyezés áll. A bizarr színt a nátrium-szulfit adja Fotó: MTI/AP/Daniel Feldman

Környezetvédő aktivisták aggódnak, hogy a szennyvízben lévő vegyi anyagok be fognak szivárogni a talajvízbe. A helyiek szerint a Corfóba ömlő Chibut folyó is szennyezett. A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában.

Neked ajánljuk
Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Lassan az a kérdés, hol nincsenek jelen az egészségkárosító „örökvegyületek” Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google Titokzatos művész természetbe illő alkotásai Angliában (képgalériával)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam