2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bemutatkozott .BB, a szemétszedő robot

A Világgazdasági Fórum (The World Economic Forum, WEF) hivatalos weboldalán mutatták be azt a robotjárművet, amelyet fiatalok terveztek a strandok tisztán tartására. Szemetet szed, és ha az ember megtanítja rá, az ételmaradékokat, az eldobott cigarettacsikkeket vagy a kisebb műanyagokat is felismeri.

Mesterséges intelligencia elemzi a behemót alkata ellenére ügyesen guruló robot elé kerülő tárgyakat. Ha a rendszer nem képes eldönteni, hogy amit lát, az szemét-e, akkor az eszköz fotót készít, és a „közönségtől” kér segítséget – írja a hvg.hu.

Az üzemeltetők szerint ez a folyamat valamennyire ugyan lassítja a BeachBotot, de megéri, mert a rendszere ilyenkor tanul.

Ő .BB, a BeachBot Fotó: Project.BB Press Kit

A robotot a Project.BB keretében holland vállalkozók tervezték és építették, akik a strandok és tavak, folyók, tengerek és óceánok tisztaságáért aggódnak. A partokról rengeteg szemét kerül ugyanis a vizekbe, így szennyezettségük mértéke évről évre nő. A 2020-as World Cleanup Day alkalmából mutatkozott be .BB először „élőben”, munka közben.

A kissé behemót robotpalánta még tanulja a tökéletes szemétszedést, de jó úton halad Forrás: ProjectBB/YouTube.com

A BeachBot már most is elég ügyesen takarít, egy nagyjából 30 perces „őrjárat” alatt mintegy 10 cigarettacsikket képes összegyűjteni – jegyzi meg a hvg.hu. A fejlesztés azonban még nem ért véget, az önvezető eszköz akkumulátorai például egyelőre még csak egy órát bírnak lemerülés nélkül.

A WEF oldalán megjelent cikk ide kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam