2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a IX. Felső-tiszai PET Kupa mérlege: újabb 6 tonna hulladéktól tisztult meg a folyó

A PET Kupa résztvevői mintegy másfél tonna hulladékot bányásztak ki a gergelyiugornyai befutó előtt a Jánd-szigetről, az egyhetes felső-tiszai versenyen pedig összességében 6 tonna hulladékot gyűjtött össze a csaknem 300 petkalóz – adta hírül az MTI a Természetfilm.hu Egyesület közlése alapján.

A szervezők közleményükben kiemelték: látszik már kitartó munkájuk eredménye, a rendszeres takarításnak köszönhetően kevesebb az erősen szennyezett gócpont az ártérben.

Legfrissebb tapasztalataik alapján az egyre gyakoribb áradások jelentősen újra tudják rendezni a folyóparti hulladéktérképet 

– tették hozzá.

A folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tiszán dolgozó hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően – hangsúlyozták.

A Természetfilm.hu Egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. 

A PET Kupa résztvevői most Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya között egy 60 folyam-kilométeres szakaszt mentesítettek a hulladéktól.

Résztvevők a IX. Felső-tiszai PET Kupán augusztus 2-án Fotó: MTI/Balázs Attila

Idén Tiszabecsnél csatlakozott a versenyhez a Tisza Expedíció, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indult, és a kupa végeztével folytatja a felfedező-ismeretterjesztő utat egészen a Duna-torkolatig. A másfél hónapig tartó túra során a szakemberek az ukrán, román és szerb Tisza-szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. 

Az érdeklődők online követhetik a Tisza Expedíció kalandjait, itt jelentkeznek mindig friss hírekkel.

A IX. Felső-tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

A megnyitóról és a saját gyártású kalózhajókról korábban már közöltünk hangulatos képeket

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam