2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Etna gyönyörű, bosszantó és szennyezi a környezetét – Valamint megnőtt

Európa legmagasabb működő vulkánjának legfiatalabb és legaktívabb krátere 6 hónapnyi vulkanikus tevékenységének eredményeképpen magasabb lett, mindeközben a február közepe óta történt nagyjából 50 hamu- és lávakitörés során rengeteg hamuval árasztotta el a környező vidéket.

Augusztus 9-én, hétfőn kitört a szicíliai tűzhányó, az Etna.

A vulkán ráadásul az elmúlt 6 hónap vulkanikus tevékenységének következtében tovább nőtt, délkeleti krátere elérte a 3357 métert – írta a The Guardian beszámolója alapján a napi.hu gazdasági hírportál.

Az új méretrekordot a szicíliai Cataniában lévő Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézetet (INGV) állapította meg, ez az a tudományos intézet Olaszországban, amely a vulkánok működését kíséri figyelemmel.

A kép a 2021. augusztus 9-i kitörésről készült: izzó lávát és hamufelhőt lövell ki az Etna tűzhányó a szicíliai Linguaglossából nézve Fotó: MTI/AP/Salvatore Allegra

Műholdfelvételek elemzésével állapították meg az intézet tudósai, hogy a délkeleti kráter már sokkal magasabb, mint az északkeleti, pedig az utóbbi volt 40 éven át az Etna legkiemelkedőbb csúcsa. 1981-ben érte el 3350 méteres rekordmagasságát, majd széleinek beomlása miatt 2018-ra 3326 méteresre húzta magát össze.

Az Etna 2021 februárja óta nagyjából 50 hamu- és lávakitörést produkált, ez az aktivitás a vulkán körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

A szicíliai kormány júliusi becslései alapján ez idő alatt mintegy 300 ezer tonna hamut takarítottak el. A hamu szennyezi a környezetet, károsítja a környező mezőgazdasági területeken a termést, belepi a települések utcáit, valamint a forgalmat is zavarja, lassítja.

A 2021. február 16-i kitörés – az Etna délkeleti kráterét hamufelhő és forró láva hagyja el a szicíliai Catania város közelében Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

Két óra autóútra a vulkántól, Cataniában Tania Cannizzaro helyi nyugdíjas az AFP hírügynökségnek mesélt a The Guardian szerint arról, hogy milyen érzése az Etna közelségében élni. Cannizzaro véleménye az, hogy

a tűzhányó egyszerre gyönyörű és bosszantó szomszéd.

Van, hogy esőként hullik a hamu az égből, feketére festve az utakat és balkonokat, máskor, a szél járástól függően a városig is elhallatszik a hegy morajlása, és megremegteti az ablakokat.

Ugyanakkor az Etna

igazi látványosság is, különösen esténként, amikor messziről csodálhatják a városlakók a vörösen izzó, táncoló bokrétát a vulkán kráterén 

– hangsúlyozta Tania Cannizzaro.

Michele Mammino felvétele 2021. augusztus 9-én készült, az Etna délkeleti krátere látható rajta kitörés közben
Forrás: Michele Mammino/YouTube.com
Neked ajánljuk
Javult a műanyaghelyzet Ausztráliában A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam