2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas olajfoltot fedezett fel műholdképek segítségével az Orosz Tudományos Akadémia a Fekete-tengeren

A Fekete-tenger orosz partvidékén, Novorosszijszk közelében azonosították a műholdfelvételeken az akadémia tudósai az olajszennyezés jeleit, a folt a képek alapján 19 kilométerre benyúlt a part felől a nyílt tenger felé, a területe pedig elérte a 80 négyzetkilométert. A hiteles magyarázat még várat magára.

A felfedezést augusztus 8-án, vasárnap tették a szakértők.

A környezetszennyezés az augusztus 7–8-i hétvégén történt, amikor a görög zászló alatt közlekedő Minerva Symphony tartályhajó olajat vételezett a Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium Juzsnaja Ozerejevka-i tengeri termináljánál.

A Kazahsztánból olajat szállító konzorcium azonban hétfőn, augusztus 9-én azt állította az esetről, hogy mindössze 12 köbméter olaj folyt ki összesen 200 négyzetméteren, a szivárgást gyorsan megszüntették, és sem az emberre, sem az élővilágra nem jelent semmi veszélyt az incidens.

A Novorosszijszki-öböl Fotó: pixabay.com

Az Orosz Tudományos Akadémia ezzel szemben a fent leírt súlyos szennyezést észlelte, tehát a szennyeződés 400-szor nagyobbnak tűnik a valóságban, mint amit a konzorcium állít.

Viktorija Abramcsenko miniszterelnök-helyettes ezért utasította az állami környezetvédelmi felügyeletet (Roszprirodnazor), hogy mérje fel a baleset valós nagyságát és hatását.

Az ügyről augusztus 11-én, szerdán adott ki közleményt az akadémia.

A szennyezésről az origo.hu cikkében megtalálható egy fotó és egy műholdfelvétel is, ide kattintva.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam