2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a szemét a baj, teljes életcikluson szennyez a műanyag palack

Eddig is köztudott tény volt, hogy műanyag palackos vizet inni nem környezetbarát dolog. Most a spanyol ISGlobal kutatói teljes életcikluson vizsgálták az egyutas palackokat, és azt találták: megdöbbentő pusztítást végez a természetben a víz palackozása, a palackozott víz szállítása és értékesítése.

A Barcelonában működő ISGlobal nevű intézet munkatársai szerettek volna precíz képet alkotni a műanyag palackok környezetre gyakorolt hatásáról, ezért kutatásuk során a gyártástól a csomagoláson, majd szállításon át a hulladék megsemmisítéséig mindent számításba vettek. Vagyis az úgynevezett „életciklus-értékelést” használták – állapította meg a kutatásról beszámoló elle.hu az euronews.green hírportál cikke alapján.

A kutatók első meghökkentő megállapítása az volt a lap szerint, hogy vízből háromszor annyi kell a palack előállításához, mint amennyi egy-egy palackba egyáltalán belefér.

Ennél is megdöbbentőbb volt az a következtetés, hogy 3500-szor károsabb lehet a környezetre a palackozott víz komplett előállítási és hulladékkezelési folyamata annál, mint ha az emberek egyszerűen csapvizet fogyasztanának.

Az USA-ban a vizes palackok gyártásához évente 1,5 millió hordó olajat használnak el Fotó: Pixabay.com

A tanulmány elkészítéséhez az ISGlobal kutatói abból indultak ki, hogy a Barcelonában élő 1,35 millió embernek 60 százaléka iszik palackos vizet (is). Ugyanakkor eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha a katalán város összes lakója palackozott vizet fogyasztana. 

Ez csak Barcelona esetén 70 millió eurós pluszköltséggel és állatfajok kipusztulásával járna 

– számol be róla az elle.hu.

Az Egyesült Államokban a vizes palackok gyártásához évente 1,5 millió hordó olajat használnak el. Ez nagyobb energiaigényről árulkodik, mint amennyi 100 ezer lakás áramellátásához volna szükséges.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: elle.hu
Vissza
Hírfolyam