2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Skót tudósok madarak fészkeit vizsgálták, és műanyagot találtak

A University of the Highlands and Islands (UHI) egyik intézményének kutatócsoportja 10 274 fészket vizsgált meg Északnyugat-Európában, amelyeknek 12 százalékában találtak műanyagot. A skót tudósok megállapították, hogy már csibekorukban is fenyegeti a tengeri madarakat a műanyagszemét.

A skót felföldek és szigetek felsőoktatási intézményeit összefogó UHI részeként működő North Highland College thursói kampuszán dolgozó kutatók 2016 és 2020 között gyűjtöttek adatokat ornitológusok segítségével. 14 különböző madárfaj 84 kolóniáját vizsgálták Nagy-Britanniában, Norvégiában, Izlandon, Svédországban és a Dániához tartozó Feröer-szigeteken. Kutatásuk eredményeit a Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóiratban publikálták – adta hírül az MTI.

A képen egy lunda cipel éppen csőrében növényféléket Fotó: alexr195 képe a Pixabay-en

A műanyagszennyezettség szempontjából legsúlyosabban érintettnek a lundák (Fratercula arctica) bizonyultak: esetükben a vizsgált fészkek kétharmadában találtak műanyagot – írták tanulmányukban a a kutatócsoport tagjai.

„A műanyagszennyezés egyre súlyosbodó, világméretű környezetvédelmi probléma, amely veszélyt jelent tengereink biológiai sokszínűségére” – hangsúlyozta az egyetem közleményében Neil James, a projektben részt vevő egyik kutató.

A kutatás során vizsgált északi madarak közül a lundák bizonyultak a leginkább veszélyeztetettnek a műanyagszemét miatt Fotó: Pоlinа Аndrеjеvа képe a Pixabayen

A tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A madarak és tengeri állatok különösen kitettek a műanyaghulladék veszélyeinek, ugyanis gyakran tápláléknak hiszik a szemetet, és megeszik vagy elviszik az utódaiknak. 

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam