2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Scott Morrison szerint az adók helyett az új technológiák jelentenek megoldást a klímaválságra

Ausztrália a fosszilis tüzelőanyagok egyik legnagyobb exportőre a világon. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az IPCC legfrissebb jelentésének megjelenése után elutasította, hogy országa ambiciózusabb célokat tűzzön ki az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – adta hírül az MTI.

Amíg nincsenek konkrét tervek, nem írok alá biankó csekket az ausztrálok nevében, hogy elérjük a klímacélokat 

– szögezte le Morrison.

A kormányfő mindössze néhány órával azután nyilatkozott, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) augusztus 9-én, hétfőn kiadta legfrissebb átfogó jelentését. António Guterres ENSZ-főtitkár „vörös riasztásnak” nevezte a dokumentumot, amely szerinte megcáfolhatatlanul igazolja a klímaváltozás ijesztő mértékét. Jó lenne, ha a jelentés megkondítaná a vészharangot a fosszilis energiahordozók használatával kapcsolatban – tette hozzá Guterres az MTI közleménye szerint.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt ábrázoló falfestmény Tottenhamben 2020. január 7-én. Morrisont számos bírálat érte azért, mert kormánya nem kezelte megfelelően a katasztrófát, a kontinensen hónapokig tomboló erdő- és bozóttüzeket
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

Morrison ezzel szemben többször is elmondta, hogy kormánya már eleget tesz a klímaváltozás ellen; nem fogja a vidékiekre terhelni az éghajlatváltozás költségeit; és az adók helyett egyébként is az új technológiák jelenthetnek megoldást a válságra.

Ausztrália klímacélkitűzései között szerepel, hogy 2030-ig szeretnék 29 százalékkal a 2005-ös szint alá csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását, 2050-ig pedig elérni a nettó zéró kibocsátást.

A tavalyi forróság, aszályok, bozót- és erdőtüzek után idén áradások sújtották az ausztrál kontinenst, így a lakosság egyre kevésbé türelmes, és egyre többen követelik a kormánytól a határozottabb klímavédelmi intézkedéseket.

Az MTI szerint azonban a konzervatív ausztrál kormánykoalíció számos tisztségviselője áll kapcsolatban a bányaiparral, és vitatja az éghajlatváltozás okait, vagy igyekszik minimalizálni a veszélyeit. A szénbányászatot pedig a kormány és az ellenzék egyaránt támogatja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam