2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai polgári kezdeményezés a műanyag palackok újrahasznosításáért és az uniós betétdíjas rendszerért

A ReturnthePlastics elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki olyan jogszabálycsomag-javaslatot, amely uniós szinten szolgálja a műanyag palackok újrahasznosítását, valamint egy uniós betétdíjas rendszer megvalósulását – számol be róla az MTI.

Az Európai Bizottság 2021. augusztus 13-án, pénteken bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a polgári kezdeményezést. Ez persze még nem jelent semmi biztosat az ügy végkimenetelére nézve.

A regisztrációt követően a szervezőknek egy évük van rá, hogy támogató aláírásokat gyűjtsenek az EU tagországaiban.

A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió aláírást gyűjt legalább hét különböző tagállamból, akkor a brüsszeli testületnek reagálnia kell. Azaz a bizottságnak ekkor kell eldöntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt – írja az MTI.

A döntést az EB-nek mindkét esetben meg kell indokolnia.

Cél az uniós betétdíjas rendszer és az újrahasznosítás Fotó: Pixabay.com

A ReturnthePlastics kezdeményezés lényeges tartalmi elemei a következők:

  • az Európai Bizottság terjesszen elő olyan jogszabályjavaslatot, amely a műanyag palackok újrahasznosítását szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósítását célozza, előírja például a műanyag palackokat árusító szupermarketláncoknak, hogy üzemeltessenek visszaváltó automatákat;
  • az EB vezessen be különadót a műanyag palackokat gyártó vállalatok terhére.

A nyilvántartásba vételről szóló hír, valamint a kezdeményezés előzményei angol nyelven ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását A kupakok rögzítésével pörgetné fel az újrahasznosítást a Coca-Cola Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam