2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Romániában is megszületett az egyszer használatos műanyagokat betiltó rendelet

A román kormány augusztus 25-i ülésén elfogadta az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályozó jogszabálytervezetet és a szelektív hulladékgyűjtés kerettörvényét. A műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére irányuló intézkedéseket lépcsőzetesen fogják bevezetni.

„Mától Romániában is hivatalosan vége az egyszer használatos műanyag termékek korának – kormányrendelettel ültetjük gyakorlatba a Single-use plastics nevű uniós irányelvet! A fenntartható, újra felhasználható termékek kerülnek előtérbe, mert csak így mérsékelhető a környezetre gyakorolt káros hatás és biztosítható élhetőbb jövő a Földön” – idézi Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Maszol.

A miniszter szerint bár a szakminisztériumok későn indították el a konzultációt a gazdasági szereplőkkel, a hosszú folyamat eredményeképp megszületett szabályozás lendületet fog adni a műanyaghulladék mennyiségének mérséklése érdekében folytatott munkához: a jogszabályok mellett ugyanis Tánczos Barna szerint

a fenntartható fogyasztói döntéseket támogató, valamint a felelős fogyasztói magatartásra sarkalló gazdasági intézkedésekre is szükség van.

A műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére irányuló intézkedéseket a megrendelt hatástanulmányok alapján, lépcsőzetesen fogják bevezetni. Első körben tilos lesz piacra dobni bizonyos egyszer használatos műanyagból készült termékeket, így például az evőeszközöket, szívószálakat, fültisztító pálcikákat, tányérokat, léggömbtartó pálcákat.

Emellett az egyszer használatos műanyagból készült termékek csomagolásán tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy a termék milyen anyagból készült, milyen negatív hatásai vannak a környezetre, illetve hogyan kell kezelni ezt a típusú hulladékot. Ugyanakkor a kiterjesztett gyártói felelősség értelmében „a szennyező fizet” elv alapján a gyártóknak fedezniük kell az újrahasznosítandó szemét tisztításának és a hulladékkezelés folyamatának, valamint a lakosság tájékoztatásának költségeit.

A plasztik által okozott környezeti problémák kezelésére hivatott rendelet hazánkban július elsejével lépett életbe.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam