2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeresen zárult a Hulladékmentes Tisza program

A 2019-ben útjára indított program keretében a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-Cola Foundation – a Coca-Cola globális alapítványa –  összefogásának köszönhetően 80 tonna hulladéktól tisztult meg a Tisza és a folyó ártere.

A The Coca-Cola Foundation a projektben 250 ezer dollárt adományozott a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületnek. A támogatás felhasználásával a program részeként elindították a hulladéktérképezéshez a GPS-alapú nyomkövetést, felhasználták a műanyagot másodnyersanyagként a Plasztikkajak prototípusainak előállításához, és kiépült az első Kiskörei Folyómentő Központ – számolt be a Napi.hu.

A vízügy közreműködésével a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült folyómentő központ egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása és előkészítése.

A közlemény szerint ahhoz képest, hogy mekkora problémát jelent a műanyagszennyezés, kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy vajon mennyi utat tesz meg egy pillepalack, mennyi időt tölt az ártérben, és ha fennakad a fák között, van-e esély rá, hogy a következő áradás továbbviszi. Ezért volt fontos a Hulladékmentes Tisza program, amely lehetővé tette, hogy a vándormadaraknál már bevált GPS-jeladókat és egyéb, új technikai megoldásokat alkalmazva a PET Kupa szakemberei feltáró kutatásokat indítsanak.

Ugyanakkor jelezték, a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelme és tisztán tartása hosszú távon csak a környező országokkal való együttműködéssel és nemzetközi, jó gyakorlatok kölcsönös terjesztésével és meghonosításával képzelhető el. Ennek érdekében a PET Kupa igyekszik segíteni és felgyorsítani a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a problémát már a forrásnál sikerüljön megállítani.

A sikerekre tekintettel újabb 150 ezer dolláros támogatással idén szeptembertől egy éven keresztül folytatódhat a Tisza megtisztítását célzó szemléletformáló program.

PET-palackokat és szemetet szedő önkéntesek a Tisza partján, Tiszaszőlős közelében 2020 novemberében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon A műanyag gyártását is vissza kellene fogni Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam