2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szerbia bezárja hírhedt hulladéklerakóját

Szerbia három héttel azután zárta be a hatalmas, ellenőrizetlen Vinca nevű hulladéklerakóját, hogy az ott keletkezett tűz csípős füsttel borította be a fővárost, Belgrádot – jelentette csütörtökön a Tanjug hírügynökség Irena Vujkovicra, az ország környezetvédelmi miniszterére hivatkozva.

A Nemzetközi Pénzügyi Társaság szerint a négy évtizedes Vinca telep Európa legnagyobb ellenőrizetlen hulladéklerakója, körülbelül 17 kilométerre Belgrád belvárosától, a Duna közelében – számolt be róla a Szabad Európa.

Naponta több mint 1500 tonna háztartási hulladékot és körülbelül háromezer tonna építési hulladékot helyeztek el itt.

A szemét bomlása és a helytelen hulladékkezelés miatt gyakoriak voltak a sűrű füsttel járó tüzek.

A beszámoló szerint a miniszter azt mondta, hogy a most bezárt hulladéklerakó területén 2023-ra megállítják a talajcsúszást, és művelés alá vonják a földet.

Forrás: International Finance Corporation/youtube.com

A belgrádi egészségügyi hatóságok adatai szerint a Vinca hulladéklerakó eddig több mint négymilliárd köbméter metánt bocsátott a légkörbe. Az elmúlt években szerbiai környezetvédő szervezetek tüntetéseken követelték a hulladéklerakó bezárását.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam