2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas halom radioaktív hulladéknak kell helyet találni Csernobilban

A csernobili atomerőmű négyes blokkjának súlyos balesete után 400 000 köbméter beton, valamint hatalmas acélpanelek és a meglévő szerkezeti egységek felhasználásával épült meg az a masszív betonburkolat, amely a lakosokat védte a káros hatásoktól. 2016-ban ezt a szerepet a szerkezet fölé emelt hatalmas acélkupola tölti be. A szakértői vélemények alapján a betonszarkofág bontása már nem halogatható.

Az eredeti szarkofág alatt rejtőző, radioaktív üzemanyagot tartalmazó anyagok, többek között négy tonna radioaktív por és 630 000 köbméter nukleáris hulladék, jelenleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot a környékbeliek számára, de a betonburkolat lebontása mégsem várhat tovább, mivel a szakértők szerint legfeljebb 2023-ig marad állva.

A négyes reaktor fölé sebtiben megépített védőburkolat lebontása a csernobili atomerőmű (SSE Chernobyl NPP) feladata lesz:

a vállalat egyévnyi helyzetfelmérés után, augusztus 20-án megkapta az engedélyt a radioaktív hulladék kezelésére, amely az építmény bontása közben keletkezik majd.

„Ez az engedély biztosítja a szabályozói felügyeletet a komplexum folyamatban lévő műveleteivel kapcsolatban, és a védőmű környezetre nézve biztonságos területté való későbbi átalakítása alatt” – fogalmaz az erőmű közleménye.

Meglátásuk szerint a szarkofágot szervezetlen radioaktív hulladékot tartalmazó felszíni raktárként kell osztályozni – ideiglenes raktárként, amely a rekonstrukció fázisában van. Az elkövetkező lépések során (amelynek pontos dátumait még nem jelölték ki), első körben a leszerelés megtervezése következik majd, később pedig a konkrét kivitelezés, amely hatalmas mérnöki munkának ígérkezik.

A csernobili atomerőmű és a 4-es reaktorblokkot fedő 105 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles acélboltozat Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko

„Megint olyasmit kell tennünk, amit még senki nem tett meg előttünk” – mondta a projektről szólva Valeriy Seyda, a vállalat főigazgatója. A következő évtizedekben  magukat a reaktorokat is lebontják majd, de erre még vélhetőleg 2065-ig kell várni.

A hamarosan lebontott betonszarkofág elemeit megfelelő kezelés után, amelyet helyszínen fognak elvégezni, elszállítják a helyszínről, egy részét feldolgozzák, a többit pedig megfelelő létesítményekben helyezik majd el.

Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon A műanyag gyártását is vissza kellene fogni Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam