2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemléletformáló workshopok az újrahasznosítás jegyében

Korunk egyik legnagyobb problémája a túlzott hulladéktermelés. Pedig kis odafigyeléssel és kreativitással a hulladék akár az alkotókedv és egy hasznos hobbi katalizátora is lehet. A HybridCycle ennek jegyében hirdette meg idén a Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatát, mellyel a strandokon, nyaralás közben, szeptembertől pedig az iskolákban tart edukációs céllal szemléletformáló workshopokat.

A kezdeményezés gyerekeket és felnőtteket egyaránt megcéloz, újfajta, fenntartható művészet formájában hozva közelebb hozzájuk a környezetvédelmet. A nyári programsorozaton a gyerekek számára is érdekes és érthető módon mutatták be a hulladék újrafelhasználásában rejlő lehetőségeket.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett balatoni strandworkshopokon négy közkedvelt strandon, Ábrahámhegyen, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Csopakon tartottak érzékenyítő előadásokat, workshopokat, ahol animátorok hívták közös alkotásra az üdülő gyerekeket. A trash art jellegű alkotói foglalkozásokat a 7–14 éves korosztálynak szervezték.

A workshopokon a kreatív újrahasznosítással ismerkedhettek meg ennek a fogékony korosztálynak a képviselői. Ez egy olyan élményalapú tanulási módszer, amely során új tárgyakat készítettek a gyerekek a kidobásra ítélt anyagokból

– mondta a HybridCycle tulajdonosa, Erdélyi Szabolcs. Többéves gyakorlat már, hogy az újrahasznosítás folyamatába művészeket vonnak be a szervezők, amit alkotótábor keretében valósítanak meg. Ezeken az alkalmakon szemétből születnek a különböző művészeti alkotások és installációk. Az elkészült munkákból ősszel kiállításokat szerveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Budapesten.

A kezdeményezés idén képviseltette magát a kapolcsi Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon és a Paloznaki Jazzpikniken, még több emberrel megismertetve a PET-palackok, az alumíniumdobozok vagy épp a borosdugók helyes szelektív gyűjtésének fontosságát. Augusztusban a Balatonfüredi Borhetekhez, valamint a Veszprémi Utcazene Fesztiválhoz is csatlakoztak a szervezők, de az ősz beköszöntével sem állnak le a munkálatok az élhetőbb jövőért.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam