2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A remeterákokat elbűvöli az óceánokban bomló műanyag

Egy friss kutatás eredményei arra figyelmeztetnek, hogy a szennyező műanyagok kifinomultabb csapdát jelentenek a tengeri élővilág számára, mint eddig gondoltuk.

Az olajsav-amid (Oleamid) nevű adalékanyagról korábban is ismert volt, hogy feromonként működik, vagyis bizonyos tengeri állatok, például a garnélák esetében szexuális izgalmat vált ki a jelenléte.

Egy, az angliai Hulli Egyetemen működő kutatócsoport a remeterákok esetében is hasonló reakciót tapasztalt, ami ráadásul az ízeltlábúak étkezési szokásait is befolyásolja.

Oleamid jelenlétében a hím rákok légzése felgyorsult – az érdeklődés és az izgatottság jeleit mutatták.

A problémás vegyület ugyanakkor egyben a bomló táplálék szagára is hasonlít, ami fokozza a kockázatát annak, hogy a remeterákok a műanyagot élelemforrásnak vélik, és csapdába esnek.

A kutatásunk eredményei alapján a plasztik bomlása fontos szerepet játszhat abban, hogy a tengeri élőlények kapcsolatba lépnek vele – húzta alá Paula Schirrmacher kutató.

A remeterákok számára a műanyag potenciális – de nem kevésbé kockázatos otthon is lehet
Fotó: Pexels.com

A vizsgálat a Hulli Egyetemen megvalósuló kutatássorozathoz kapcsolódott, amely szélesebb értelemben a műanyagszennyezés következményeit a klímaváltozás hatására melegedő és savasodó tengervíz összefüggésében igyekszik feltárni.

Egy másik kutatás a műanyagból származó molekulák kagylókra, illetve azok szaporodóképességére gyakorolt hatását vizsgálta.

Míg a hím állatokra a hőség, addig a nőstény kagylókra egy, a műanyag bomlásából származó vegyület volt negatív hatással – így együttesen pedig a párzási időszakok összezavarodását és az utódok számának csökkenését okozták.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a hulladék melegebb tengerekben intenzívebben végbemenő bomlására tekintettel az óceánokban zajló folyamatok egymás hatását felerősítve rontják a tengeri élővilág esélyeit.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hull.ac.uk
Vissza
Hírfolyam