2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén a harmadik pethajós hulladékderbit szervezi a PET Kupa

A nyáron sikerrel megrendezett Tisza-tavi és felső-tiszai környezetvédelmi versenyek után a Bodrogra eveznek a PET Kupa csapatai, hogy Sárospatak és Bodrogkeresztúr között tisztítsák a folyót.

Az előprogramoknak köszönhetően ezúttal határon túli szakaszok is megtisztulnak, hétfőn a szlovákiai Zemplénből indultak el a Bodrogon a kenus csapatok. A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja, és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget – derül ki a PET Kupa közleményéből.

A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két – újrahasznosított műanyag pallókból készült – Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avatnak fel a résztvevők.

A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők.

A kenus csapatok hétfőn Zemplénből indulva Bordogszerdahelyen és Felsőbereckin át eveznek és takarítanak. Szerdán, az előprogram utolsó napján az Alsóbereczki hídnál tisztítanak meg egy erősen szennyezett területet az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen, majd Sárospatakig folytatják a munkát, ahol átadják a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa csapatainak.  

A Természetfilm.hu Egyesület két évvel ezelőtt, a víz világnapja alkalmából szervezett először hulladékgyűjtő programot a Bodrogon. 2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 1200 zsák hulladék gyűlt össze Fotó: PET Kupa

A másodszor megrendezett kupára is bőven maradt takarítani való, hiszen miközben a Bodrog csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, az ukrán Latorca és az Ung folyókból folyamatosan kapja a hulladék-utánpótlást.

Az II. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Az esemény részletes programja a ttapp.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Rekordszámú csapattal startol a III. Tisza-tavi PET Kupa A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam