2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy újabb adalék a dobozdilemmához: a tartós ételtároló csak akkor környezettudatos, ha tényleg sokszor használjuk

Egy brit egyetemen dolgozó kutatócsoport elemzése szerint az eldobható ételesdobozok nem egyértelműen lennének ártalmasabbak a környezetre, ha a hulladékkezelés megfelelően működne. Sőt: nem megfelelő kihasználtság mellett a tartós alternatívák környezeti lábnyoma sokkal nagyobb.

Az újra használható élelmiszerdobozoknak ugyanis erősebbnek és tartósabbnak kell lenniük, és ki is kell mosni őket minden használat után, emiatt nagyobb energiát és több anyagot emészt fel a gyártásuk és a használatuk – mutatott rá a kutatás eredményeit ismertetve a Qubit.

A kutatók a három leggyakoribb egyszer használatos ételszállítódoboz-típust vizsgálták: az alumíniumot, a poilpropilént (PP), valamint az extrudált polisztirolból (EPS) készült dobozokat. Az volt a céljuk, hogy meghatározzák, hányszor kell újra használni egy dobozt ahhoz, hogy valóban ez legyen a fenntarthatóbb és környezetbarátabb megoldás.

Tizenkétféle környezeti hatást vettek számba az ételesdoboz teljes életciklusában – ezek közé tartozott például a doboz hozzájárulása a globális felmelegedéshez, az emberi szervezetre és természetes ökoszisztémákra gyakorolt mérgező hatása, az élőhelyek szennyezése, valamint az, hogy befolyásolja-e az ózonréteg alakulását.

Mindezeket figyelembe véve az újra használható dobozt 16-szor kell használni ahhoz, hogy összevethető legyen a levegőszennyező hatása az egyszer használatos társaiéval, és 208-szor ahhoz, hogy ellentételezzék az eldobhatókhoz képest jóval nagyobb erőforrásigényüket.

Az egyszer használatos műanyagok sajnos sokszor a természeti környezetben kötnek ki: az óceánt szennyező műanyagok felét elviteles dobozok adják Fotó: pixabay.com

A kutatók számításai szerint ha a vizsgált három eldobhatódoboz-típus újrahasznosítása elérné az Európai Unióban 2025-re kitűzött célértéket, az a környezeti hatásukat és szénlábnyomukat 2-60 százalékkal csökkentené. Ezért meglátásuk szerint arra kell ösztökélni az élelmiszeripari cégeket, hogy invesztáljanak többet a hatékonyabb újrahasznosító rendszerek telepítésébe.

Fogyasztóként pedig ez egy fontos érv amellett, hogy az üzletek gyarapodó kínálata ellenére ne essünk a tartós alternatívák felhalmozásának hibájába: a meglévő darabjainkat használjuk minél tovább.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam