2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb szereplő lát fantáziát az űrszemét felszámolásában

Az Apple társalapítója, Steve Wozniak is beszállhat az egyelőre még csak szárnyait bontogató űrszemétszektorba.

A sejtelmes Twitter-üzenetben bejelentett Privateer Space nevű, egyelőre csak egy általános promóciós videóból megismerhető cég jelentőségét az adja, hogy az űriparban aktívan tevékenykedő milliárdosok nemhogy az űrszemét felszámolásán, hanem az internet kiterjesztése érdekében egyre több műhold űrbe juttatásán fáradoznak – mutatott rá az Independent nyomán a Telex.

Csakhogy minél több dolog kering a Föld körül, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a különböző műholdak ütközni fognak egymással.

A temérdek műhold mellett ráadásul már több mint 27 ezer darab, összesen 6 ezer tonnás súlyt jelentő, követhető pályán mozgó űrszemétről tudni, amik tovább nehezítik az űrbéli biztonságos navigálás lehetőségét.

Az űrbéli szemétszállítás, vagy inkább szemétbefogás annyira kezdetleges, hogy tulajdonképp még gyerekcipőben sem jár, a legtöbb lehetséges megoldás ugyanis csak elméleti síkon létezik: egyes cégek lézerrel, mások az űrszemétdarabok vontatásával szabadulnának meg a veszélyes törmeléktől.

A Privateer Space promóciós videója Forrás: Privateer/youtube.com

Az egyik legígéretesebb, már tesztelt próbálkozás az Astroscale nevű japán cégé. Ők augusztus végén sikerrel vetették be ELSA-d nevet viselő műholdjukat, ami egy mágneses dokkolólappal gyűjti majd be a jövőben az űrszemetet. A svájci ClearSpace is jelentős szereplő, az Európai Űrügynökséggel (ESA) már szerződést is kötöttek a Vega rakéta után maradó szemét eltakarítására.

Az űrszemét nemcsak mint akadály, hanem mint potenciális nyersanyagforrás is feltűnik az innovatív álmokat dédelgető vállalkozások körében: a SpaceX például űrállomás készítéséhez használná fel azt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam