2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát

Antibakteriális hidrogél kötszerré alakították a durián héját a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTI) tudósai a gyümölcshulladéktól való megszabadulás módjait kutatva.

A folyamatban a kutatók cellulózport vontak ki a gyümölcs héjából, miután azt felaprították és liofilizálták – fagyasztásos szárítással tartósították. Ezután összekeverték glicerollal. Az így kapott keverék lágy hidrogéllé válik, amelyet sebkezelésre használt kötszercsíkokká vágnak.

„Szingapúrban évente mintegy 12 millió darab duriánt fogyasztunk el, a húsát esszük meg, ám semmit nem tudunk tenni a héjával és a magjaival, és ez környezetszennyezést okoz”

– magyarázta William Chen professzor, az NTI élelmiszer-tudományi és -technológiai programjának a vezetője. A növény héja a durián több mint felét alkotja, általában kidobják és elégetik.

Chen szerint a technológiailag felhasználható élelmiszer-hulladékok, mint például a szójabab vagy gabonafélék is, a módszernek köszönhetően csökkenteni tudják az országban az élelmiszer-hulladékot. Ráadásul a hagyományos sebkötözőkkel szemben a hidrogél kötöző képes arra, hogy a seb területét hűsítse és nedvesen tartsa, ami segíthet felgyorsítani a gyógyulás folyamatát.

Forrás: The Star/youtube.com

A kutatók szerint jóval költséghatékonyabb az élelmiszer-hulladék és az élesztő alkalmazása antibakteriális kötözők készítésére, mint a hagyományos kötözőanyagok előállítása, amelyek mikrobaellenes tulajdonságai egy jóval drágább fémből, ezüstből vagy rézionokból származnak.

Neked ajánljuk
A Planet Z fenntarthatósági versenyen is népszerű téma volt az újrahasznosítás Mesterséges emésztőrendszerrel dolgozza fel a szerves hulladékot egy New York-i lakópark Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam