2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína

Az akcióterv célja, hogy 2025-re a műanyag termékek teljes folyamatának – a termelés, forgalmazás, vásárlás, gyűjtés, újrahasznosítás és végleges ártalmatlanítás – ellenőrzése és kezelése hatékonyabb legyen, a fehér szennyezést pedig hatékonyan megakadályozza.

Kína ötévente közzétesz egy ötéves nemzeti gazdasági és társadalmi fejlődési tervet, a jelenlegi 14. ötéves terv pedig a 2021 és 2025 közötti időszakra terjed ki.  A Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, a Kínai Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium a közelmúltban közösen kiadta a műanyagszennyezés kezelésének 14. ötéves terve időszakára vonatkozó akciótervét.

Az „akcióterv” értelmében a műanyagszennyezés forrásainak csökkentése érdekében jelentősen csökkenteni kell az egyszer használatos műanyag termékek észszerűtlen használatát olyan fontos területeken, mint a kiskereskedelem, az e-kereskedelem, az ételek házhoz szállítása, a csomagküldés és a szállás. 

A hulladékok gyűjtésének és ártalmatlanításának javítására a városok megfelelő helyein háztartási hulladékválogatási, -gyűjtési, -szállítási és -kezelési rendszer létrehozását és a műanyaghulladék begyűjtése és szállítása hatékonyságának javítását írja elő.

A terv szerint 2025-re a városokban a háztartási hulladék égetésének kapacitása eléri a napi 800 ezer tonnát, a műanyaghulladék közvetlen lerakása pedig jelentősen csökken.

Fotó: Chris/flickr.com/cc by

Az online kereskedelem esetében ígéretes példa, hogy az SF Express, a kínai csomagküldő iparág egyik vezető vállalata újrafelhasználható dobozokkal kísérletezik: „a kézbesítést követően futárunk visszakéri az újrahasznosítható dobozokat a címzettől, így az a következő alkalommal is használható lesz. Egy ilyen, új típusú csomagolódoboz közel százszor újrahasznosítható” – mondta el Jao Hon-hszü (Yao Hongxu) alelnök.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2020-ban a Kínában termelt műanyag mennyisége több mint 100 millió tonna volt, de a gyűjtött és újrahasznosított műanyagok súlya csak mintegy 16 millió tonna, ami csak 1/5-ös arány. Iparági bennfentesek előrejelzése szerint 2025-re a hulladék műanyag újrahasznosítási mennyisége körülbelül 25 millió tonna lesz.

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam