2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Boris Johnson: a világnak végre „fel kell nőnie”, és kezelnie kell a klímaváltozást

Tekintettel az ENSZ kudarccal fenyegető novemberi, a skóciai Glasgow-ban megrendezendő, klímaváltozásról szóló konferenciájára (COP26), beszédében a brit államfő nagyobb erőfeszítéseket követelt a nemzetközi közösségtől.

„Megvan a nagyszerű hatalmunk arra, hogy megváltoztassuk a dolgokat, illetve jobbá tegyük őket, megmentve ezzel önmagunkat” – hangsúlyozta Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán este az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján New Yorkban.

Johnson kiemelte, hogy a klímavédelmi intézkedések nemcsak bolygónknak válnak hasznára, de a nemzetgazdaságoknak is. Beszédében aláhúzta:

„Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tanulni és fejlődni, végre felelősséget vállalva az általunk nemcsak bolygónknak, de önmagunknak okozott károkért is. Ideje az emberiségnek felnőnie.”

„Amennyiben minden marad a régiben, úgy a hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal vagy még többel is növekedhet az évszázad végéig. Ne is törődjenek azzal, hogy ez mit fog tenni a jégmezőkkel. Korábban sosem látott mértékű elsivatagosodást, aszályokat, terméskiesést és az emberiség tömeges migrációját fogjuk megtapasztalni. Nem egy előre nem látható természeti katasztrófa vagy szerencsétlenség miatt, hanem annak következtében, amit most teszünk” – emelte ki a brit kormányfő.

Nagy-Britannia korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re karbonsemlegessé szeretne válni, Johnson pedig a megújuló erőforrások széles körű alkalmazásáért szállt síkra. Ugyanakkor környezetvédők bírálatainak kereszttüzébe került, mert nem vetett véget új olajmezők feltárásának az Északi-tengeren, és egy új szénbánya megnyitását javasolta Északnyugat-Angliában.

Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Hol a helyük a kiürült patronoknak? Másfél milliárd dollárt költ fenntartható szolgáltatásainak fejlesztésére a KPMG A tengerfenék makraméba öltött szépsége Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam