2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált

Szeptember 21-én hivatalosan is átadták Budapesten a Duna első hulladékcsapdáját (Litter Trap). A csapda által összegyűjtött hulladék átvizsgálásra és elemzésre kerül, miközben feltárják újrafeldolgozási potenciálját.

Budapesten kísérleti projekt indul a műanyag és egyéb hulladékáramok Dunából való kiszedésére. A különböző szervezetek széles körű együttműködésében megvalósuló egyéves kísérleti projektnek az oktatás és a szemléletformálás is fontos eleme lesz – derül ki a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének közleményéből.

A Litter Trap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt helyezkedik el, az Európa Hajó meglévő kikötőjéhez rögzítve.

A csapda összegyűjti a folyó jobb partján, a fősodorban lebegő hulladékok egy részét.

Az úszómú nem használ közvetlenül energiát, passzívan, a folyó áramlását használja ki a lebegő hulladékok begyűjtésére, ily módon a telepítés és az üzemeltetés nem okoz környezetterhelést. A műanyagok Budapesten történő kinyerésével megelőzhető a Duna és a Fekete-tenger további műanyagszennyezése. A CLEAR RIVERS – a Litter Trap fejlesztője – 2017 óta dolgozik a Litter Trap megvalósításán Hollandiában, Belgiumban, Indonéziában és Malajziában.

Forrás: Környezetvédelmi Szolgáltatók/youtube.com

A hulladékcsapdában található makroműanyagok és egyéb hulladékok mennyiségét és összetételét folyamatosan elemzik, hogy világosabb képet kapjanak a Duna hulladékszennyezettségéről. 

A kísérleti projekt része egy oktatási program, amelyben a diákokat hívják meg, hogy a projekt megvalósítóival közösen gondolkodjanak a megoldásokon.

A kísérleti folyamat során hasznosítani kívánt makroműanyagok elemzésre és válogatásra kerülnek újrahasznosítás céljából. Ebben a PET Kupa mint helyi partner tapasztalatai és szakértelme, illetve a CLEAR RIVERS által fejlesztett termékek jelentik majd a kiindulópontot. A projekt célja, hogy az új, tartós termékek hozzájáruljanak a műanyagszennyezés tudatosításához, és elősegítsék a folyók megtisztításának finanszírozását.

A projekttel kapcsolatos további részletek a KSZGYSZ oldalán olvashatók.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam