2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Hulladékvadászok

A Hulladékvadász applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget – mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék Bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.

Az államfő Kertész Balázs környezetmérnökkel, a környezetvédelmi szervezet alapítójával az illegális hulladéklerakás problémájáról beszélgetett. Áder János elmondta, az alapítvány Hulladékvadász-kampányának és applikációjának az a célja, hogy az illegális hulladéklerakókat feltérképezzék és azokat felszámolják.

A Hulladékvadász alkalmazásnak köszönhetően bárki tehet a mobiltelefonjáról bejelentést illegális „szemétkupacról”. Az alapítvány a bejelentést ellenőrzi, majd azt továbbítják az illetékes hatósághoz, amely ennek alapján megkezdi eljárását

– mondta el Kertész Balázs. A hulladéktörvény értelmében mindig az adott terület tulajdonosa felel az ott hagyott hulladékokért, a hatóság őt kötelezi majd az eltakarításukra – közölte a szakértő.

A beszélgetésből az is kiderül, miért jelentenek speciális esetet „a senki földjén” lévő hulladékok, és hogyan veszik fel ellenük a harcot, miért van fontos szerepe a megelőzésnek és a szemléletformálásnak, illetve az is kiderül, hogy milyen sikereket hozott az alapítvány cigicsikkellenes kampánya.

Munkások szedik fel az illegálisan lerakott hulladékot a budafoki Háros utcai vasúti töltés mellett
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam