2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról

A dél-európai országban 2023-tól léphet életbe az új törvény, amely a 1,5 kg alatti kiszerelésű zöldségek és gyümölcsök esetében megtiltja a műanyag csomagolás használatát.

A törvénytervezet a spanyol parlament elé került, és hamarosan döntés is születhet – írta meg a spanyol napilap, az El Pais alapján az Agroinform.

Franciaországban már 2022-ben életbe lép egy ehhez hasonló törvény azzal a céllal, hogy a szupermarketektől a kis zöldségesüzletekig és élelmiszerboltokig megszűnjön – vagy legalábbis minimálisra redukálódjon – a felesleges műanyaghulladék.

Mindkét országban a Greenpeace kezdeményezésének nyomán jött létre az új szabályozás, a környezetvédelmi szervezet pedig tervei szerint még több európai országban kezd tárgyalásokat a hulladékcsökkentést célzó rendelkezések bevezetéséről.

Az érintett termékek körét a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Élelmezési Hivatal fogja meghatározni, de azt már most tudni lehet, hogy a nagyobb mennyiséget mozgató szállítási műanyag ládák és csomagolások nem esnek majd a törvény hatálya alá.

A rendelkezés kizárólag a hiper-, szupermarketek és kisebb áruházak, boltok polcain levő, 1,5 kg alatti kiszerelésű termékeket érinti majd. A spanyol kormány egy távlati célja, hogy a vásárlók megszokják, hogy a zöldség- és gyümölcsárut az otthonról hozott, saját táskáikban, dobozaikban, bevásárló alkalmatosságaikban szállítsák a bolttól az otthonukig.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam