2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemét elégetésével az egészségünk is füstbe mehet

Fontos tudni, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a háztartásban keletkező papír- és a kezeletlen fahulladék kivételével kályhában, kazánban, kandallóban szemetet elégetni tilos.

A használt ruhák, rongyok, festett, lakkozott régi ablakkeretek, ajtók, raklapok, bútorlap, építési fahulladék, műanyag nem kerülhet a tűzre. Az ezek égetése során keletkező szennyező anyagok ugyanis komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget – mutat rá a BAMA.

A szemét égetéséből származó füst légzőszervi megbetegedéseket okozhat, elősegítheti a rosszindulatú betegségek kialakulását, károsíthatja a veséket, a tüdőt, a májat.

A mérgező gázok ráadásul fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is, a füst­elvezető belseje leszűkül, és a füst visszaáramolhat a házba – hangsúlyozza a katasztrófavédelem. Ha valaki két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes téli szezon alatt. Ez a vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, és akár meg is gyulladhat – minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Fotó: MTI/Vajda János

Ha valaki zavaró, irritáló füstöt, légszennyezést érzékel közvetlen lakókörnyezetében, első lépésként próbálja megkeresni annak okozóját, és jelezze neki a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel, bejelentést lehet tenni – lehetőleg fotóval, videóval dokumentálva, tanúkkal alátámasztva a levegőszennyezés tényét – a kormányhivatal járási hivatalában. A panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja, és ha bebizonyosodik, hogy a jogszabályi előírásokat megsértették, levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhatnak ki.

A szabályos tüzelés módjával és jelentőségével kapcsolatban részletesen a www.futsokosankampany.hu oldalon tájékozódhatunk.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam