2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megoldás születhet a legmostohább sorsú elektronikai hulladék kezelésére

A többi elektronikai hulladékhoz hasonlóan a fejlett világban leselejtezett monitorok is Afrikában kötnek ki. Mivel újrahasznosításuk a kezdetleges helyi módszerekkel nem gazdaságos, a szeméttelepeken halmozódnak fel, fokozva a levegő és a talaj szennyezését. A Philips most számos szervezettel összefogva igyekszik felszámolni a problémát.

A beépített áramköri panelek kis mérete miatt, amelyek újrahasznosítása nem gazdaságos, valamint az olyan beégetett vegyi anyagok, mint az ólom és a higany, a számítógép-monitorok kifejezetten az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás területének számítanak – mutat rá a vállalat közleményét idézve a Prim.

A Philips kezdeményezése egyike a PREVENT Waste Alliance által finanszírozott 8 kísérleti projektnek, célja pedig az, hogy a hulladékkompenzációt, az elektronikai hulladék semlegességét biztosító tanúsított megoldást kiterjessze a monitorokra is, illetve a zöld beszerzés iránti növekvő igényt felismerve új szabványokat állítson fel az iparág számára.

A hulladékkompenzáció bezárja az elektronikai cikkek életciklusát – az elektronikai cikkek árához hozzáadott díj ellenében a CTL nevű, a körkörös gazdaság megteremtésén dolgozó szervezet helyi partnereivel együttműködve összegyűjti és biztonságosan újrahasznosítja a tönkrement eszközöket.

A visszanyert nyersanyagok új készülékekben hasznosulnak. A hulladékkompenzáció koncepciója a telefonok, laptopok és táblagépek esetében már jól működő, elismert zöld vagy „hulladéksemleges” beszerzési megoldás.

Az elmúlt nyolc évben a CTL több mint 3 millió mobiltelefon biztonságos begyűjtésével és újrahasznosításával megakadályozta, hogy azok a szeméttelepeken végezzék, és ezzel több mint 2000 helyi lakosnak segített a biztonságos foglalkoztatás révén további jövedelemhez jutni.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: prim.hu
Vissza
Hírfolyam