2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A halak kopoltyúja segíthet feltartóztatni a mosógépekből áradó műanyagszennyezést

Egy német kutatóintézet adatai szerint minden kiló megtisztított ruha után több száz milligramm, a talaj, a vizek és a levegő elszennyezésére alkalmas mikroszál távozik a mosóvízzel.

A Frauenhofer Intézet a Bonni Egyetemmel és a Hengst nevű, korszerű szűrőrendszerek gyártásával foglalkozó vállalattal összefogva dolgozik a probléma innovatív, hatékony és fenntartható kezelését lehetővé tevő eszköz, egy tartós mosógépszűrő létrehozásán.

Az inspirációt mindehhez a természetből merítik: a bonni egyetem professzora, dr. Alexander Blanke ökológus, evolúcióbiológus évek óta foglalkozik a táplálékukat a vízből szűréssel kinyerő élőlények tanulmányozásával, a szivacsoktól a flamingókon át a halakig, ezalatt pedig rendkívül változatos „berendezések” sorát ismerte meg.

A legkifinomultabb megoldásokra a halak szervezetében bukkant, és egyben ezek kialakítása és működése – különösen a légzőszerveiké – bizonyult a mosógépnél fennálló feltételekhez leginkább megfeleltethetőnek.

A kutatók a szűrő kidolgozásához különböző halfajok kopoltyúinak felépítését vizsgálták meg, majd 3D-nyomtató segítségével modelleket készítettek róluk, hogy meghatározzák hatékonyságukat. A végső modelleket áramlási csatornákban és mosógépekben is tesztelték.

A szűrő kidolgozása a természeti előkép megtalálásától a prototípus létrehozásáig biológusok, mérnökök és anyagtudománnyal foglalkozó szakemberek közös erőfeszítését igényelte.

A folyamat során – a termék környezetre fókuszáló funkciójához hűen – a fenntarthatóság is fontos szempont volt: a partnerek célja egy 90 százalékos hatékonysággal működő termék megalkotása, amely amellett, hogy a mikroszálak környezetbe kerülését megakadályozza, tartós, és a gyártása sem jár jelentős szennyezéssel.

Neked ajánljuk
Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam