2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb nehezen hasznosítható hulladéknak találtak új funkciót

A nyugdíjazott szélturbinák biciklitárolóként hasznosulhatnak.

Dániában komolyan veszik a reciklációt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megújuló energia kitermelése során felgyülemlett hulladékot is újrahasznosítsák – számolt be róla a Liner.

A skandináv állam teljes energiaellátásának 40 százalékát megújuló energiaforrások teszik ki, ami túlnyomórészt a szélerőműveknek köszönhető, és ez a jövőben csak növekedni fog. Az elhasználódott szélturbinák csaknem újrahasznosíthatatlan üvegszál lapátjai azonban nekik is feladták a leckét.

A Re-wind Network projektje frappáns módon orvosolná ezt a problémát: kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a szélturbinák hatalmas lapátjai biciklitárolóvá, járdák fölött átívelő hidakká, valamint különféle bódékká alakíthatók.

A cégnél annak a lehetőségét is vizsgálják, hogyan lehetne a turbinalapátokat újrahasznosított építmények alkotóelemeiként felhasználni.

A 21. században egyre sürgetőbb kihívást jelent a megújuló energia előállításához kapcsolódóan keletkező hulladék kérdése, így nem véletlen, hogy startupok és vállalatok sora dolgozik azon, hogy válaszokat találjon a problémára.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam