2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb nehezen hasznosítható hulladéknak találtak új funkciót

A nyugdíjazott szélturbinák biciklitárolóként hasznosulhatnak.

Dániában komolyan veszik a reciklációt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megújuló energia kitermelése során felgyülemlett hulladékot is újrahasznosítsák – számolt be róla a Liner.

A skandináv állam teljes energiaellátásának 40 százalékát megújuló energiaforrások teszik ki, ami túlnyomórészt a szélerőműveknek köszönhető, és ez a jövőben csak növekedni fog. Az elhasználódott szélturbinák csaknem újrahasznosíthatatlan üvegszál lapátjai azonban nekik is feladták a leckét.

A Re-wind Network projektje frappáns módon orvosolná ezt a problémát: kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a szélturbinák hatalmas lapátjai biciklitárolóvá, járdák fölött átívelő hidakká, valamint különféle bódékká alakíthatók.

A cégnél annak a lehetőségét is vizsgálják, hogyan lehetne a turbinalapátokat újrahasznosított építmények alkotóelemeiként felhasználni.

A 21. században egyre sürgetőbb kihívást jelent a megújuló energia előállításához kapcsolódóan keletkező hulladék kérdése, így nem véletlen, hogy startupok és vállalatok sora dolgozik azon, hogy válaszokat találjon a problémára.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam