2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösségi akció keretében tisztul meg a szeméttől négy magyar város

Október 2-án Százhalombattán volt a sor, október 16-án és 17-én pedig Budapesten, Miskolcon és Szigetváron szervez közösségi szemétszedést és várja az önkéntesek csatlakozását a Jobbvilág mozgalom.

 A jobbvilag.com mozgalom önkénteseinek a száma folyamatosan növekszik, már közel 150 ember áldozza arra a hétvégéit, hogy segítsen, de a jelentkezéseket folyamatosan várják – derül ki a szervezet közleményéből.

A közösségi szemétszedéshez első körben olyan városokat választottak ki, ahol valamelyik munkatársuknak vagy egy önkéntesnek van valamilyen kötődése. Az esemény megvalósítása Budapest, Miskolc és Szigetvár esetében is hasonlóan történik majd: 9 és 12 óra között lesz a szemétszedés, ami alatt valaki már főzi az ebédet, így 12–13 óra között mindenki meg tud ebédelni – végül egy beszélgetésre kerül sor.

„Talán meglepő a programbeosztás, de a közösségi szemétszedés lényege nemcsak az, hogy megtisztuljon a környezetünk, hanem hogy jól is érezzük magunkat. Ezért nem csináljuk esőben, vagy nagyon hidegben, mert nekünk nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát, és legközelebb is segíteni akarjon”

– hangsúlyozza Kis-Balázs Attila, a mozgalom megálmodója.

A jobbvilag.com oldalon nemcsak önkéntesek, de településvezetők jelentkezését is várják. 

„Nem titkolt célunk Magyarországon elérni azt, ami például Ausztriában is van, hogy nincs sehol eldobott szemét. Ezért mindaddig, míg itthon minden hónapban szervezünk szemétszedést az ország különböző pontjain, terveink szerint jövő év végére már 300 fővel, addig például a mozgalmunk más országokban is tevékenykedik – mondta el Kis-Balázs Attila. „Ha sikerül elérnünk itthon a 300 főt, azt látom reálisnak, hogy 5-6 éven belül – megfelelő jogszabályi szigorítás mellett – elérhetjük, hogy már nem lesz szemét az erdőkben, és az utcákon is csak elvétve találunk szemetet”.

Annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak az eseményekhez, kifejlesztettek egy mobilapplikációt is, ami a Jobb világ néven található meg. Aki regisztrál, és részt vesz a segítségnyújtásban – a szemétgyűjtés mellett faültetéseket és adománygyűjtést is szerveznek –, virtuális pontokat kap, amelyeket később beválthat sportautó-vezetésre, wellnesshétvégére vagy akár egy vacsorautalványra is.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam