2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemétszedésen találtak palackpostát a Szőnyi-szigeteknél

A komáromi Szőnyi-szigeteken több mint negyven fő részvételével zajlott október 9-én, szombaton egy szemétszedés, ahol a résztvevők körülbelül ötvenzsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze. Az akciót a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete szervezte.

Fehérvári Dávid, az egyesület elnöke az Indexnek elmondta: a szemétszedéssel foglalkozó társaság még 2020-ban alakult azért, hogy felhívják az emberek figyelmét a hulladék okozta problémára. Bevallásuk szerint a céljuk, hogy megmutassák: lehet hobbiként is tekinteni a szemétszedésre.

Múlt szombaton immár harmadik alkalommal takarítottuk ki a komáromi Szőnyi-szigetet, az akcióban pedig a helyi kajak-kenu egyesület is segítségünkre volt. Az összeszedett hulladékok elszállításában pedig a Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft. vett részt – mondta az egyesület vezetője.

A szervezet közösségi oldalára feltöltött bejegyzésből az is kiderült, hogy a megtalált hulladékok között volt egy 2005-ben vízbe dobott palackposta is, amelyet három naumburgi német lány dobott a Dunába Monostoron – emiatt a posta nem is jutott messzire, a vízen mindössze 10-15 kilométert haladhatott.

A szervezőknek nyolc óra leforgása alatt sikerült közvetve felvenni a kapcsolatot a palackot vízbe dobó egyik lánnyal. Johanna 2005-ben volt tizenhárom éves, és elmondása alapján gyerekkorában minden iskolai szünetet Magyarországon töltött a családjával, általában több hétig. Johanna ma 29 éves, és Naumburg/Hessenben él boldog házasságban.

A PET-palack és az üzenet is nagyon jó állapotban van: Fehérvári Dávid ezzel kapcsolatban megjegyezte – ez az eset is jól mutatja, hogy valóban képes több száz évig szennyezni környezetét a műanyaghulladék.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam