2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baktériumok segíthetnek a bányászathoz kapcsolódó szennyezés felszámolásában

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) statisztikái szerint 2017-ben a nyugati országok mintegy egymillió tonna fémhulladékot termeltek, amelynek csak töredéke lett újrahasznosítva, a nehézfémek és a savas víz pedig a vízgyűjtők forrásvidékének mintegy 40 százalékát szennyezték. A fémbányászat környezeti lábnyomát chilei kutatók fémevő baktériumokkal csökkentenék.

Nadac Reales biotechnológus és kutatócsapata a Leptospirillumot vizsgálta: ez egy olyan prokarióta, amely a 4300 méteres magasságban fekvő El Tatio geotermikus mező gejzírjeiben él, és különösen jól alkalmazkodott a savas környezethez – írta meg a Phys.org alapján a Rakéta.

A baktériumot már eddig is alkalmazták az iparban, fémek oldható formába történő átalakítására, valamint oxidálására, Reales viszont úgy döntött, hogy érdemes további kísérleteket végezni vele.

Amikor a kutatásokat megkezdték, a baktériumoknak még két hónapba telt lebontani egy szöget, viszont két év kísérletezéssel sikerült ezt az időt mindössze három napra csökkenteni.

Ehhez nem volt másra szükség, mint hogy a baktériumokat kiéheztessék, így azok új lehetőségeket kerestek a táplálkozásra. A kémiai és mikobiológiai tesztek azt is alátámasztották, hogy a baktériumok az emberre és a környezetre nem veszélyesek. A Reales által alkalmazott módszer végtermékeként, a bomlási folyamat során livixiant keletkezik, amivel a jelenlegi módszereknél környezetkímélőbb módon távolítható el a réz a kőzetekből.

A 33 éves kutató az AFP-nek nyilatkozva elmondta: még az egyetemi évei alatt ismerte fel, hogy a fémbányászat számos megoldandó problémával néz szembe, amelyek közül az egyik legsúlyosabb a bányászat során keletkezett hulladék kezelése. Ezeknek egy része újrahasznosítható, a nagy részét viszont egyszerűen szétszórják az Atacama-sivatagban, ahol a legtöbb fémbánya található.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam