2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen

Az indiai központi kormány még augusztusban jelentette be, hogy 2022. július 1-jétől betiltja az országban a legtöbb egyszer használatos műanyag használatát.

Az indiai kormány 2019-ben kötelezte el magát hivatalosan is az ország károsanyag-kibocsátásának csökkentése mellett – a műanyagszennyezés visszaszorítását célzó lépés ezzel összhangban valósul majd meg – írta meg a CNBC nyomán az Origo.

Ugyanakkor elemzők szerint bár az egyszer használatos műanyagok betiltása fontos lépés, bőven nem elégséges.

A kormánynak olyan strukturális ügyeket is kezelnie kellene, mint például a műanyagok alternatíváinak szabályozása, az újrahasznosítás fokozása vagy a hulladék elkülönítésének menedzselése.

Jelenleg India teljes műanyaghulladékának csupán 60 százalékát gyűjtik össze (és hasznosítják újra), vagyis a fennmaradó 40 százalék (mintegy 10 376 tonna) szennyező hulladékként jelenik meg – mondta el a CNBC-nek Anoop Srivastava, a Foundation for Campaign Against Plastic Pollution nevű nonprofit szervezet igazgatója.

Az országban egyébként jellemző, hogy úgynevezett független műanyaggyűjtők szedik össze a háztartásokból és a hulladéklerakókból a műanyagot, hogy aztán eladják azokat újrahasznosító központoknak. Ugyanakkor problémás a szakértők szerint, hogy gyakran az újrahasznosított műanyagoknak leromlik a minősége.

Swati Singh Sambyal független hulladékkezeléssel foglalkozó szakértő szerint bár számos vállalkozás használ már műanyagot helyettesítő anyagokat, nehézséget jelent, hogy Indiában nincs erre vonatkozó egységes irányelv. Egyértelmű és világos szabályokra volna szükség ahhoz, hogy széles körben el lehessen terjeszteni az alternatívákat az országban.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam