2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó úton halad a csendes-óceáni szemétsziget megtisztítása

A közel 1800 milliárd hulladékrészecskét tartalmazó, Texas állam méretét kétszeresen meghaladó szennyezés felszámolását szeptember óta sikerrel végzi az Ocean Cleanup missziója, többtonnás szemétfogásokat emelve a fedélzetre.

A holland feltaláló, Boyan Slat tenger- és folyótisztító projektje keretében 2021 szeptemberében indult útnak a nagy csendes-óceáni takarítási misszió, mely során annyi szemét került elő a tengerfenékről, amennyire a szervezők sem voltak felkészülve – írta meg a Liner.

Az Ocean Cleanup hajójának fedélzetére ürített hálók több tonnát nyomnak, és úgy festenek, mintha egyenesen egy szeméttelepen töltötték volna meg őket.

Közel 4 tonnás fogás az Ocean Cleanup hajójának fedélzetén Forrás: Ocean Cleanup/youtube.com

A nonprofit szervezet kutatói nem adják fel, és tovább fognak dolgozni azon, hogy megtisztítsák az óceánt az ipari tevékenységek által vízbe került szennyeződésektől, bár korántsem lesz annyira egyszerű dolguk, mint azt korábban elképzelték.

A mikroműanyagok és az apró porszemcsék begyűjtése szinte lehetetlen feladat, hiszen az erózió hatására a homokba süllyedtek üledékként, és ez a sors várhat a fennmaradó gigantikus hulladékdombra is, ha nem távolítják el időben az óceán mélyéről.

Munkában a System 002 Fotó: The Ocean Cleanup
Neked ajánljuk
Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Javult a műanyaghelyzet Ausztráliában Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam