2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csomagolás újrahasznosításra tervezve

Részletes, egyelőre angol nyelven elérhető útmutató segíti a csomagolások tervezőit, hogy munkájuk során a termékek épségének és szállíthatóságának elősegítése mellett a környezet szempontjait is érvényre tudják juttatni.

A „Packaging Design for Recycling Guide” című útmutató az ECR (Efficient Consumer Response) Közösség, a WPO (Csomagolási Világszövetség) és az FH Campus University of Applied Sciences (szakmai kidolgozó) együttműködésében készült.

A körforgásos gazdaság csomagolás tekintetében azt jelenti, hogy a csomagolást úgy kell megtervezni, hogy a felhasznált alapanyag (csomagolóanyag) minél hosszabb ideig ismételten felhasználható legyen, azaz a körforgásban maradhasson.

A fő cél a természeti források megőrzése, a csomagolási funkció minél hosszabb ideig való fenntartása, az azonosítható csomagolóanyagok újrahasznosítása, illetve a megújuló forrásból származó anyagok használata.

Úgy kell csomagolást tervezni, hogy a képződő csomagolási hulladékból ismét felhasználásra alkalmas másodnyersanyag legyen előállítható. Ehhez azonban a válogatási és hasznosítási technikák, technológiák naprakész ismerete is szükséges.

A „Packaging Design for Recycling Guide” útmutató magyar fordításának munkálatait a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetsége (CSAOSZ) – szakértők bevonásával – megkezdte, reményei szerint a lektorált változat még az év vége előtt elérhető lesz.

Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: transpack.hu
Vissza
Hírfolyam