2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar minta alapján tisztítaná meg a folyóit Románia

A romániai szakhatóságok számára prioritás a határon átnyúló folyószennyezés megszüntetése – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Hosszú évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy többtonnányi műanyag palack és faanyag kerül a romániai vizekbe nap mint nap, ezeknek egy része pedig – főként áradások idején – elhagyja Románia területét, és Magyarországra jut – idézte fel a Krónika Online.

Az RMDSZ-es tárcavezető kedden úgy nyilatkozott, annak érdekében, hogy hatékony technikai megoldásokat találjon a problémára, a Román Vízügyi Hatóság elemzi a Magyarországon e téren bevált projekteket.

12 helyen terveznek az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket elhelyezni a Tisza, a Kraszna, a Szamos és a Körösök vízgyűjtő medencéiben.

Nemrégiben írták alá Kolozsváron a határon átnyúló vizek román–magyar hidrotechnikai bizottsága XXXII. ülésének megállapodását. A dokumentum rögzíti a kölcsönös együttműködést, amelynek célja a határon átnyúló vizekbe kerülő műanyaghulladék mennyiségének csökkentése.

Romániából érkezett hulladék a Tiszán 2021 februárjában Fotó: MTI/Balázs Attila

Így a Bihar megyei, Nagyszalonta közelében fekvő Tulka községben található hidrotechnikai csomópontban is ezzel a céllal kiviteleztek EU-s alapokból egy 1,3 millió euró értékű beruházást egy román–magyar projekt keretében. Ez az első olyan hidrotechnikai berendezés, amelynek automatizált mechanizmusa van, és így gyűjti össze az úszó hulladékot a határokon átnyúló vizek felszínéről. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kronikaonline.ro
Vissza
Hírfolyam