Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
A Nespresso nem csak a végtelenszer újrahasznosítható alumínium kezeléséről gondoskodik: a visszagyűjtött kapszulákból származó zacc sem végzi egyszerűen a szemétben.
Különleges szövetségre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal: a prémium-kávémárka Magyarországon visszagyűjtött használt kapszuláiból kávézaccalapú termesztőközeget fejlesztett, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel – derül ki a vállalat közleményéből.
A lokális kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.
A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása –, mind pedig a termőközeggyártás Magyarországon történik.
A kávézaccalapú termesztőközeget október elején saját kezűleg juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói, az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.
2020 végére a Nespresso globális szinten elérte a 32 százalékos kávékapszula-újrahasznosítási arányt, a magyar vásárlók pedig még ennél is nagyobb arányban, összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat a tavalyi évben. Magyarországon már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség.