2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kísérletezés egy önfenntartó katamarán fedélzetén

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek.

Chatelperron, a low-tech lab névre keresztelt projekt ötletgazdája minél több olyan egyszerű megoldást akar összegyűjteni és egy nyílt adatbázisban elérhetővé tenni, ami a hatékony energiafelhasználás és a hulladék nélküli, zero waste élet irányába mutat – írta meg a G7.

Önfenntartó low-tech ökoszisztémákkal és Chatelperron bárki számára hozzáférhető megoldásaival világszerte számos országban kísérleteznek. Ez történik a vitorláson is, amelyen kerámiatálakban agyag és fűrészpor segítségével tisztítják az esővizet, egy tartályban pedig fehérjében gazdag, élelmiszerként és talajminőség-javításra is használható spirulina algát tenyésztenek.

A hajón minél közelebb akarnak jutni a zero waste, vagyis a zárt rendszerű, körforgásos gazdálkodáshoz.

Ennek érdekében a vizeletük ad tápanyagot a spirulina algának, a konyhai és a szárazvécéből származó szerves anyagból pedig légylárvák készítenek komposztot, amelyet aztán a fedélzeten termesztett ehető növények földjéhez adnak.

Forrás: Low-tech Lab/youtube.com

Emellett kávézaccon termesztenek gombákat, az ételt pedig a napfényt összegyűjtő és koncentráló főzőeszközzel melegítik fel. Oldalukon pontosan leírják, hogyan kell egyszerűen ehető tücsköket tenyészteni, vagy éppen használt akkumulátor lítiumcellájából USB-töltős napelemet készíteni.

A jövőben a páros egy szárazföldi mobilotthonban akarja folytatni a kísérletezést.

Neked ajánljuk
Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020-ban 29,3 százalékkal nőtt a hasznosításra átadott hulladék mennyisége A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam