2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kísérletezés egy önfenntartó katamarán fedélzetén

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek.

Chatelperron, a low-tech lab névre keresztelt projekt ötletgazdája minél több olyan egyszerű megoldást akar összegyűjteni és egy nyílt adatbázisban elérhetővé tenni, ami a hatékony energiafelhasználás és a hulladék nélküli, zero waste élet irányába mutat – írta meg a G7.

Önfenntartó low-tech ökoszisztémákkal és Chatelperron bárki számára hozzáférhető megoldásaival világszerte számos országban kísérleteznek. Ez történik a vitorláson is, amelyen kerámiatálakban agyag és fűrészpor segítségével tisztítják az esővizet, egy tartályban pedig fehérjében gazdag, élelmiszerként és talajminőség-javításra is használható spirulina algát tenyésztenek.

A hajón minél közelebb akarnak jutni a zero waste, vagyis a zárt rendszerű, körforgásos gazdálkodáshoz.

Ennek érdekében a vizeletük ad tápanyagot a spirulina algának, a konyhai és a szárazvécéből származó szerves anyagból pedig légylárvák készítenek komposztot, amelyet aztán a fedélzeten termesztett ehető növények földjéhez adnak.

Forrás: Low-tech Lab/youtube.com

Emellett kávézaccon termesztenek gombákat, az ételt pedig a napfényt összegyűjtő és koncentráló főzőeszközzel melegítik fel. Oldalukon pontosan leírják, hogyan kell egyszerűen ehető tücsköket tenyészteni, vagy éppen használt akkumulátor lítiumcellájából USB-töltős napelemet készíteni.

A jövőben a páros egy szárazföldi mobilotthonban akarja folytatni a kísérletezést.

Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam