2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kőolajalapú műanyagok helyettesítésén dolgozik a magyar kutató

A Széchenyi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének adjunktusa munkájával kiérdemelte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

Széles körben vizsgált, de még ma is sok kihívást jelentő terület, hogy miként lehet a műanyagok gyártásakor a kőolajszármazékokat részben valamilyen ipari vagy más területen keletkező melléktermékkel kiváltani. Ezáltal csökkenthetjük az ökológiai lábnyomot, továbbá tulajdonságmódosítást, például nagyobb merevséget, szilárdságot  érhetünk el – fejtette ki az Agrárszektornak dr. Lendvai László.

A kutató a körforgásos gazdaság szempontjait figyelembe véve azt vizsgálja, mi történik akkor, ha a műanyagot olyan mezőgazdasági vagy erdőipari melléktermékekkel – búza-, árpa- és repceszalma, illetve faipari származékok őrléséből keletkező porral – töltjük meg, amelyeket egyébként elégetnének, ezáltal is szennyezve a környezetet.

„Azért ezeket az anyagokat választottam, mert helyben nagy mennyiségben termelődnek, ami nagy előnyt jelenthet akkor, ha kutatásom piacképes eredményeket hoz” – mondta el a kutató.

Az adjunktus pályázatában arra vállalkozott, hogy e porok társításával 3D nyomtatásra alkalmas műanyagokat hoz létre, és vizsgálja, mit kell tenni azért, hogy feldolgozásuk során azok kevésbé legyenek érzékenyek az egyes környezeti paraméterekre, így például a nedvességre.

Neked ajánljuk
A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Globálisan 26 ezer tonna egészségügyi hulladék landolt az óceánokban Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam