2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne csak az élményeket, a szemetet is vidd haza az erdőből!

„Vidd haza a szemeted!” címmel szemléletformáló kampányt indított a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. A társaság megszüntette a Debrecen közelében, a Panoráma út melletti Fancsikai pihenőnél levő hulladékgyűjtőket, és később több helyről is eltávolítja a tárolókat. Az erdőterületeken figyelemfelhívó táblákat is elhelyeznek majd. A szemét kezelése minden erdészet és nemzeti park számára gondot okoz.

A kezdeményezés célja, hogy elérjék, a turisták, kirándulók ne hagyjanak szemetet az erdőkben, hanem hátizsákjukban vigyék haza a túra közben keletkező hulladékot.

Ezzel hozzájárulnak a természet tisztántartásához, az erdei életközösség védelméhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Az erdőben elhelyezett hulladék évről évre nagyon komoly gondot okoz a társaságnak: tavaly 5,5 millió forintot költött a hulladék elszállítására, idén szeptemberig pedig már 3,4 millió forintot tettek ki a költségek.

„Találtam már sünt chipses zacskóban fejjel előre az utolsó morzsákért kutatva, aki mivel hátrálni nem tudott, folyamatosan előrefele próbált menekülni" – mondta el Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a Travelónak.

Az erdőmérnök szerint a legjobb az lenne, ha az üres chipses zacskótól a használt papírtörlőig mindenki visszatenné hátizsákjába a szemetét, még akkor is, ha lát a területen szemetest. Mert a napi, pláne a napi többszöri szemétgyűjtést egyetlen erdészet vagy nemzeti park sem tudja megoldani, az állatok viszont táplálékot keresnek, ezért biztos, hogy szét fogják szórni a szemetes tartalmát.

Neked ajánljuk
Szlovákia még nem áll készen arra, hogy búcsút mondjon a műanyag zacskóknak Megtisztult a Terebesi erdő 2020-ban 29,3 százalékkal nőtt a hasznosításra átadott hulladék mennyisége Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam