2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákia még nem áll készen arra, hogy búcsút mondjon a műanyag zacskóknak

Amióta Szlovákia bevezette a műanyag zacskók minimális árát, drasztikusan csökkent a használatuk, de európai viszonylatban ez még mindig túl magas. Most azonban a szlovák kormány arra ösztönzi a szupermarketeket, hogy a műanyag zacskókat komposztálható alternatívákra cseréljék. 

A műanyagok nem általánosságban rosszak. Megvan a maguk célja és funkciója, az áruk eladásakor például védik az árut. De kiskereskedőként fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy minden műanyagba csomagolt terméknek műanyagba kell-e csomagolva lennie – mondta Tomáš Bezák, a Lidl Slovakia szóvivője az Euronewsnak.

Az uniós tagállam nyár óta már betiltott számos egyszer használatos műanyag tárgyat, például a műanyag tányérokat és evőeszközöket, de nem tiltják be teljesen a zacskókat – ezért az áruházláncok elkezdtek alternatívákat kínálni, úgy tűnik, sikerrel.

Egyes szupermarketláncok megpróbálnak kitűnni ökológiai megközelítésükkel, amit miniszterként csak dicsérni tudok – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter.

A legkevesebb könnyű műanyag zacskó 2019-ben Portugáliában fogyott, ahol egy év alatt fejenként mindössze 8 zacskót használtak. A szlovákok ezzel szemben átlagosan 105 zacskót fogyasztottak.

Forrás: euronews/youtube.com
Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam