2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így válhat fenntarthatóvá az italcsomagolások használata hazánkban

A PET- és üvegpalackok, alumíniumdobozok visszaváltási rendszere várhatóan 2023 nyarán indul el Magyarországon. Annak érdekében, hogy Európa egyik leghatékonyabb begyűjtési modellje jöhessen létre hazánkban, az italgyártók és a kereskedők iparági szövetségei az elmúlt egy évben kidolgozták a visszaváltási rendszer megvalósításának lehetséges módozatait és kereteit.

Az italcsomagolások betétdíjára épülő modellel 90%-ot meghaladó mértékű szelektív gyűjtést lehet elérni, azaz az italcsomagolásoknál megvalósulhat a hulladékmentességet biztosító körforgásos gazdasági modell – számolt be róla a Márka Monitor.

Visszaváltási rendszerek már Európa számos országában működnek, melyeknek közös jellemzője, hogy az italgyártók és kereskedők szoros együttműködésével jöttek létre és működnek.

Ezekben a rendszerekben a termékek árán felül megfizetendő visszaváltási díj bevezetésével biztosítják, hogy az italcsomagolások akár 90% feletti arányban visszakerüljenek a zömében kereskedelmi egységekben létrehozott gyűjtőpontokhoz, a fogyasztók pedig teljes mértékben visszakapják a visszaváltási díj összegét.

A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagolóanyag-fajtából (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente mintegy 3,5 milliárd darab palack, illetve doboz kerül forgalomba. Az alkoholmentes és alkoholos italok értékesítése több tízezer boltban és vendéglátó egységben történik, ennek megfelelően a visszaváltási rendszer kiépítése során egy nagyon összetett, precízen összehangolt műszaki, informatikai, pénzügyi és logisztikai hátteret igénylő visszaváltási struktúrát kell majd létrehozni.

A stratégiai koncepció, amelyet az együttműködő iparági szervezetek el fognak juttatni a kormányzat és a visszaváltási rendszer kialakításában érintett döntéshozók számára, a nemzetközi jó gyakorlatok és a hazai piaci adottságok figyelembevételével készült el.

A szervezetek javasolják, hogy álljon fel egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelemi szektor képviselőiből álló munkacsoport, amely közösen határozná meg a visszaváltási rendszer kialakításának részletes szabályait.

Neked ajánljuk
Egy startup és egy gépipari konszern közösen hozná el a fenntartható csomagolások korát Paradicsomhéjból készítettek lebomló műanyagot Hogyan lehet környezetbarát a fogmosás? A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: markamonitor.hu
Vissza
Hírfolyam