2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globálisan 26 ezer tonna egészségügyi hulladék landolt az óceánokban

A járvány kezdete óta 193 országban 8,4 millió tonna műanyaghulladék keletkezett.

Ji-Ming Peng és Pejpej Vu, a Nankingi Egyetem két kutatója szerint az évszázad végére szinte minden, a pandémia alatt keletkezett műanyaghulladék az óceánok mélyén vagy a partjain fog kikötni – írta meg a The Guardian nyomán az Infostart.

A legtöbb szemét Ázsiából kerül a vizekbe – a teljes mennyiség 46 százaléka –, majd Európa következik 24, majd Dél-Amerika 18 százalékkal. Afrika 8, Észak-Amerika pedig 6 százalékot ad a szennyezéshez.

A kutató által megtalált műanyagszemét 87,4 százaléka kórházakból származik.

A védőfelszerelés egyéni használatából fakadó szennyezés mindössze a teljes mennyiség 7,6 százaléka.

A több ezer tonna maszkot, kesztyűt, tesztkészletet és maszkot 369 nagyobb folyó sodorta az óceánokba. Ezek közül a délkelet-iraki Shatt al-Arab terhelése volt a legnagyobb: ez a folyó 5200 tonna hulladékot szállított az óceánba.

„Ezek az eredmények rávilágítanak azokra a folyókra és vízgyűjtőkre, amelyek különös figyelmet igényelnek a műanyaghulladék-kezelésben” – vélekednek a szerzők, akik szerint az eredmények azt mutatják, hogy a pandémiás epicentrumokban, különösen a fejlődő országokban jobb egészségügyihulladék-kezelésre van szükség.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam