2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számos tagállam vizsgázott rosszul hulladékkezelésből

Az Európai Bizottság felszólította Bulgáriát, Horvátországot, Görögországot, Romániát és Szlovákiát a hulladéklerakókról szóló irányelv és a hulladékokról szóló keretirányelv helyes alkalmazására.

A hulladéklerakókról szóló irányelv az emberi egészségre, a vízre, a talajra és a levegőre káros hatások megelőzését célzó hulladéklerakási szabályokat ír elő. Az irányelv értelmében a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk annak biztosítására, hogy csak megfelelően kezelt hulladék kerüljön hulladéklerakóba – ismertette a Dontwasteit.hu.

2014. október 15-i ítéletében az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a hulladéklerakás előtt a hulladékot olyan kezelésnek kell alávetni, amely a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásokat.

A bírósági ítélet nyomán a bizottság 2015-ben megkezdte a kezeletlen, nem veszélyes települési szilárd hulladék hulladéklerakókban való elhelyezésének kivizsgálását a tagállamokban.

  • Bulgáriában a vizsgálat minden felkeresett helyszínen hiányosságokat tárt fel. 52 hulladéklerakóban a hulladékot nem kezelik megfelelően.
  • Horvátországban a vizsgálat valamennyi felkeresett helyszínen megállapította, hogy hiányosságok állnak fenn, és a települési hulladékot kezelés nélkül helyezik el a lerakókban.
  • Görögországban nincs elegendő hulladékkezelő létesítmény, illetve az üveg, a fémek és a biológiailag lebontható hulladék esetében nem kielégítő az elkülönített gyűjtés – emellett a szerves hulladék nagy része előzetes stabilizálás nélkül kerül a hulladéklerakókba.
  • Románia esetében valamennyi felkeresett helyszínen hiányosságokra derült fény, és a hulladék döntő része kezelés nélkül kerül a lerakókba. Ráadásul a bukaresti hulladéklerakók engedély nélkül működnek, így nem felelnek meg az uniós jogszabályi követelményeknek.
  • Szlovákiában valamennyi felkeresett helyszínen hiányosságokra derült fény.

A bizottság mindezek alapján felszólító levelet küld az érintett tagállamoknak, melyeknek két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak, és orvosolják a bizottság által feltárt hiányosságokat. Ennek elmaradása esetén a bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam