2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett világ szennyét nem szőnyeg, egy chilei sivatag dűnéi alá söpörjük

Az Atacama sivatag érintetlen fennségében is kietlen, de az emberi hanyagság a földöntúli helyen pár évtized alatt sivár szeméttengert teremtett.

A chilei AIquIque kikötőjébe minden évben 59 ezer tonna eladatlan vagy használt ruha érkezik Európából, az Egyesült Államokból és Ázsiából. Ennek egy részét viszonteladók felvásárolják,

de közel 40 ezer tonna az Atacama-sivatag lerakóiban végzi.

A szintetikus, illetve vegyszerekkel kezelt kelmék lebomlása 200 évig is eltarthat – a folyamat során felszabaduló szennyező anyagok pedig károsítják a levegőt és a talajvizet.

Helyi vállalkozások ugyanakkor igyekeznek utat vágni maguknak a ruhahegyekben, egyszerre találva módot a környezeti kockázat felszámolására és az üzleti boldogulásra: az EcoFibra például szigetelést, az Ecocitex fonalat gyárt a feleslegessé vált rongyokból.

Forrás: FRANCE 24 English/youtube.com

A probléma valódi felszámolásához azonban a fogyasztói szokásoknak kellene átalakulniuk: egyelőre azonban a rossz minőségű, gyorsan elhasználódó darabokat gyártó fast fashion láncok töretlen népszerűségnek örvendenek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: france24.com
Vissza
Hírfolyam