2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorúbban szabályozná a hulladékok exportját az Európai Bizottság

A bizottság javaslata értelmében az OECD-n kívüli országokba irányuló hulladékexport korlátozott lesz, és csak akkor lesz engedélyezhető, ha a harmadik országok hajlandók bizonyos hulladékok fogadására és fenntartható módon történő kezelésére.

A hulladékszállításról szóló felülvizsgált rendelettel a bizottság a körforgásos gazdaságra és a szennyezőanyag-mentességre vonatkozó célkitűzések megvalósítására tesz lépéseket: a hulladékexportra vonatkozóan javasolt szigorúbb szabályozás hatékonyabb rendszert hoz létre a hulladék mint erőforrás áramlására, és határozott fellépést javasol az illegális hulladékkereskedelem ellen.

Az OECD-országokba irányuló hulladékszállítmányokat nyomon fogják követni, és azok felfüggeszthetők lesznek, amennyiben súlyos környezeti problémákat okoznak a célországban.

Az EU-n belül a bizottság a kialakult eljárások egyszerűsítését javasolja, jelentősen megkönnyítve a hulladék körforgásos gazdaságba való visszatérését anélkül, hogy csökkenne az ellenőrzés szükséges szintje. A hulladékszállításról szóló rendelet tovább erősíti az illegális hulladékkereskedelem elleni fellépést, amely a környezeti bűnözés egyik legsúlyosabb formája.

A végrehajtási rendszer hatékonyságának és eredményességének javítása magában foglalja egy uniós „hulladékszállítással foglalkozó végrehajtási csoport” létrehozását, amely felhatalmazza az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) arra, hogy támogassa az uniós tagállamok hulladékkereskedelemmel kapcsolatos transznacionális vizsgálatait, valamint szigorúbb szabályokat állapítson meg a közigazgatási szankciókra.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam